|

Reformlara devam

Türkiye İnovasyon Haftası açılışında konuşan Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü, yüksek teknolojili üretim için yapısal reformları yapmayı sürdüreceklerini söyledi. Özlü, Endüstri 4.0 için platform kurulacağını da açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 9/12/2016 Cuma
Güncelleme: 00:30 - 9/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye İnovasyon Haftası dün değişik etkinliklerle başladı. İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinliğin açılışına Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile iş dünyası ve gençler büyük ilgi gösterdib Açılış oturumunda konuşan Bakan Özlü, ekonominin çeşitli yollarla büyütülebileceğine dikkat çekti. Özlü, “Kamu harcamalarını artırırsınız, finans, inşaat, hizmetler gibi sektörlere geçici olarak canlılık kazanabilirsiniz. Ancak her büyüme iyi büyüme anlamına gelmiyor. Büyümenin sürdürülebilir olması için üretim ve ihracat odaklı olması gerekir. Bununla birlikte ülke olarak bu notayı da aşmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.



ARGEV E İNOVASYON ODAKLI BİR BÜYÜME


Üretim ve ihracat odaklı büyüme söylemenin Türkiye'nin ihtiyacını tam olarak tarif etmediğini belirten Özlü, "Ar-Ge ve inovasyon odaklı büyüme ifadesinin bizim için çok daha doğru bir ifade olduğunu düşünüyorum. Çünkü üretimde ve ihracatta belli bir seviyeye geldik. Bunun daha ötesine geçmek, Ar-Ge ve inovasyonla mümkün olacak"


diye konuştu.



4.0 PLATFORMU


İhracatı teşvik eden reformların süreceğini belirten Bakan Özlü, şunları kaydetti: “Bu ay içinde açılacak olan Avrasya Tüneli gibi, yarın temelini atacağımız Filyos Limanı gibi dev projelerle yatırım ve ticaret altyapısını güçlendireceğiz. Ekonominin, özellikle iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu reformları hayata geçireceğiz. Sınai Mülkiyet Kanun Tasarımız, kısa zaman içinde yasalaşacak. TÜBİTAK'ı özel sektöre daha fazla destek olacak ve rehberlik edecek şekilde yeniden yapılandıracağız. Geleceğe damga vuracak olan 4'üncü sanayi devrimiyle ilgili bir platform oluşturacağız."



TEKNOLOJİK AÇIK


Türkiye'de sürekli dış ticaret ve cari açığı konuştuklarının ifade eden Özlü, “Evet, bu iki açık, önemli sorunlardır. Ancak aslında bunlar bir sebep değil bir sonuçtur. Neyin sonucudur? Teknoloji açığının sonucudur. Geçtiğimiz yıl, ihraç ettiğimiz elektrikli teçhizatlarına ortalama kilogram değeri 4,6 dolar. Aynı sınıftan ithal ettiğimiz ürünlerin ortalama kilogram fiyatı ise 11,7 dolar. Bu fark, kaliteden, teknoloji seviyesinden, tasarımdan veya marka değerinden kaynaklanıyor. Bu farkı kapatmak hepimizin görevi" dedi.







Medici ailesi RönEsans'ı tetikledi


Etkinlikte konuşan Kale Grubu Başkanı Zeynep B.Okyay, aklı önceleyen bir reform hareketine ihtiyaç olduğunu söyledi. Her alanda paydaşların sürece dahil olması gerektiğini belirten Okyay, Rönesans'ı tetikleyen Medici ailesi gibi farklı düşünceden insanları bir araya getirmenin önemini ifade etti.



Sessiz vinç Avrupa'yı etkiledi


Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım ise dünyanın 4 kıtasında 21 ülkede faaliyetleri olduğunu belirtti. Bugün dünyanın 15. büyük liman işletmecisi şirket oldukları bilgisini veren Yıldırım, Norveç'te devreye soktukları sessiz vinçler ile rakipleri arasından sıyrıldıklarını ifade etti.



Yüzen santraller başarısı


Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Nuri Doğan; Gana, Zambiya, Myanmar, Lübnan gibi ülkelere gemiler vasıtasıyla ulaştırdıkları elektrik enerjisinden bahsetti. Doğan, yeni teknolojilerle faaliyet gösterdikleri ülkelere girip buralarda ağırlıklarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.



Dövizle operasyona izin vermeyiz


Faruk Özlü, TL'ye destek kampanyasını da değerlendirdi. Bakanlık ve bağlı kuruluşların ellerindeki döviz birikimini TL'ye çevirmesi için bizzat talimat verdiğini belirten Özlü, “Döviz kurları üzerinden Türkiye'ye operasyon yapılmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi. Özlü, ekonomide, konjonktürel olarak zorlu bir dönemden geçtiklerini ifade ederek,"Milletimiz, bu konuda yine büyük bir destana imza attı ve atıyor. İnsanlarımız, Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla dövizlerini bozdurmaya başladılar. Bu millet, gerçekten de her şeyin en iyisini hak ediyor" dedi.



Artık küresel dil yazılım dili


İnovasyon haftasına ev sahipliği yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'in Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yeni dönem dilinin yazılım dili olduğunu ifade etti. Büyükekşi “Ülkelerde inovasyon, yazılım üzerinden yapılıyor, bu alanda dönüşüyor. Artık bir küresel dil var, o da yazılım dili yani dijitalleşme. Türkiye'nin herhangi bir yerinde 5 liraya satılan kulaklık, akıl almaz bir yazılımla, dünyanın her tarafında yüzlerce dolara satılabilecek, büyük bir ihtimalle de mart ayında dünya piyasalarında olacak. Öte yandan, yapay zekaya bağlı robotik çözümlerin, yazılım uygulamalarının 2025 itibarıyla ABD'deki işlerin yüzde 15'ini ele geçireceğini söylüyor” dedi.


#Faruk Özlü
#Reformlar
#Nuri Doğan
#Medici ailesi
#İnovasyon haftası
7 yıl önce