|

Rekabetle gelişiriz

Türkiye’de bölgesel rekabeti güçlendirmenin yollarını ortaya koyan 'İl Bazında Rekabet Endeksi Raporu' açıklandı. Şehirlerin bölgesel kalkınmanın lokomotifi olabileceği belirtilen raporda, en başarılı iller İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. Çukurova’yı örnek gösteren TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, “Bölge kalkınması Adana’nın rekabetçiliğinden geçiyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 00:14 - 10/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Türkiye'de rekabetçiliğin bölgesel dağılımına ve bölgesel kalkınmanın bileşenlerine dikkat çeken İl Bazında Rekabet Endeksi Raporu dün Adana'da açıklandı. TÜRKONFED işbirliği ile Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan raporda, 2008 ve 2014 yılı sonuçları karşılaştırıldı. Buna ilişkin ortaya çıkan tabloda en rekabetçi üç il ticaretin merkezinde olmaları sebebiyle İstanbul, Ankara ve İzmir olarak belirlendi. Rekabet gücü en düşük son üç il ise Şanlıurfa, Muş ve Şırnak oldu. En rekabetçi ilk otuz şehir arasında Trabzon, Rize ve Artvin'in yükselişi dikkat çekerken; Zonguldak, Mersin ve Adana ilk otuz içinde en hızlı rekabet gücü kaybeden şehirler arasında yer aldı.



İŞ DÜNYASINA DA GÖREV DÜŞÜYOR


Bölgelerin rekabetle gelişmesi gerektiğine vurgu yapılan sonuçlar hakkında TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, 'daha fazla refah üreten ve bu refahı daha fazla dağıtan bir ülke için, bölgesel kalkınma ve rekabetçiliğin kritik öneme sahip olduğu' değerlendirmesini yaptı. Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinin orta gelir tuzağı, orta demokrasi tuzağı ve orta eğitim tuzağı sorunları olduğuna işaret eden Kadooğlu, “Verimlilik artışı, bölgesel kalkınma ve rekabetçilik dinamiklerini tetiklemekten geçiyor. Burada iş dünyasına ve temsil örgütlerine önemli görevler düştüğü gibi, kamu politikalarının uygulanması da gerekiyor” dedi.







BÖLGELERİN LOKOMOTİFİ ŞEHİRLER


Günümüzde artık sadece ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını söyleyen Kadooğlu, şöyle devam etti: “Şehirler, rekabetçilik güçleriyle bölgesel kalkınmanın lokomotifi olabilir. Örneğin Çukurova Bölgesinin kalkınması, bölgenin önemli kentlerinden biri olan Adana'nın rekabetçiliğinden geçiyor. Adana'da emek piyasası ile insani sermaye rekabetçiliğinde stratejik politika uygulanmalıdır.”



Ülkenin geleceği için gündemde tutulmalı


EDAM Başkanı Sinan Ülgen ise raporun, Türkiye'nin daha iyi bir geleceğe sahip olmasının yolu olan rekabetçilik konusunun gündemde tutulmasını amaçladığını kaydetti. Ülgen, “Metodolojimiz, illerimizin birbiriyle sağlıklı bir rekabetçilik yarışı içinde olmalarına katkıda bulunmak” dedi.


#TÜRKONFED
#Bölge kalkınması
#Rekabet Endeksi Raporu
7 yıl önce