|

Türkiye ekonomisinde rekor büyüme

Türkiye ekonomisi ile ilgili en kritik verilerden biri olan üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 büyüme oranı çift haneli rakamlara ulaşırken, bu rakam ile de Çin ve Hindistan'ı geride bırakarak üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen ülke konumuna yükseldi.

Yeni Şafak
10:01 - 11/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 14:56 - 11/12/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen ülke oldu.
Türkiye üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen ülke oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine (Temmuz-Ağustos-Eylül) ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

  • Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,1 arttı.

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla tahmini ise aynı dönemde cari fiyatlarla yüzde 24,2 yükselerek, 827 milyar 230 milyon lira olarak belirlendi.

Tarım sektörünün toplam katma değeri, bu yılın temmuz-eylül döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 2,8, sanayi sektörü yüzde 14,8 ve inşaat sektörü yüzde 18,7 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 20,7 artış gösterdi.

AA Finans'ın "Büyüme Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistlerin, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 9,2 olmuştu.

  • Orta Vadeli Program'da (OVP) büyümenin 2017 için yüzde 5,5 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

Son 6 yılın zirvesi

Açıklanan büyüme rakamı ile Türkiye büyümede 2011 üçüncü çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeyi gördü, tüm tahminleri de aşmış oldu.


İkinci çeyrekte yüzde 5,1 büyümüştü

Türkiye, ikinci çeyrekte yüzde 5.1 oranında büyümüştü.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 9.6 büyüdüğü tahmininde bulunmuştu. Zeybekci, yıl sonu için tahminini ise yüzde 6.5 olarak açıklamıştı.

Başbakan Binali Yıldırım ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yıl sonu itibarıyla Türkiye'nin yüzde 5-7 arasında bir büyümeyi gerçekleştireceğini söylemişti.

"Türkiye zirveye oturdu"

TVNET canlı yayınına bağlanan ekonomist Cüneyt Paksoy, büyüme rakamlarını değerlendirdi. Paksoy "Bu büyümeyle enflasyonun da kontrol altına alınması bekleniyor. Türkiye bu rakam ile zirveye oturdu."


#Ekonomi
#Büyüme
#Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla
6 yıl önce
default-profile-img