|

Rüzgarda sıra denizde

Rüzgar enerjisinde kritik ihalelere imza atan Türkiye, gözünü denizlere dikti. Denizlere rüzgar türbini yatırımının nispeten daha maliyetli olsa da daha çok enerji üretme potansiyeli barındırdığını belirten enerji uzmanları, "Enerjide deniz hamlesi bizi çok ileri taşır" yorumunda bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:16 - 7/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Rüzgarda sıra denizde
​Rüzgarda sıra denizde

Rüzgar enerjisinde kWh başına 3,48 dolar/cent fiyatla dünyanın en ucuz ihalesini gerçekleştiren Türkiye, rüzgarda daha güçlü enerjiyi denizlerde gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Enerji uzmanları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda bu konunun masada olduğuna işaret ederken, “Denizlerde rüzgarın genellikle daha kuvvetli ve düzgün esmesi deniz üstü rüzgar türbinlerine yönelimi daha ileri bir noktaya taşıyor. Çünkü rüzgar türbinlerinin enerji üretimi rüzgar hızının küpüyle doğru orantılı artıyor. Deniz üstüne çıkılması sayesinde rüzgar hızında yüzde 15’lik bir artış sağlanıyorsa enerji üretimi yüzde 50 artıyor” değerlendirmesi yaptılar. Yeni Şafak’a değerlendirme yapan Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu da yeni hedefin ‘denizlerden enerji kazanmak’ olmasını gerektiğine vurgu yaptı.

1.5 KAT DAHA KARLI

Kumbaroğlu, şöyle devam etti: “Denizlerde rüzgarın genellikle daha kuvvetli ve düzgün esmesi deniz üstü rüzgar türbinlerine yönelimi daha ileri bir noktaya taşıyor. Rüzgar hızının 22 km/saat düzeyinden 25 km/saat düzeyine çıkması elektrik üretimini 1.5 katına çıkarıyor. Diğer bir deyişle, deniz üstüne çıkılması sayesinde rüzgar hızında yüzde 15’lik bir artış sağlanıyorsa enerji üretimi yüzde 50 artıyor.” Prof. Dr. Kumbaroğlu, deniz üstü rüzgar türbinlerinin karadakilere göre yatırım maliyetleri yüksek olmasına rağmen aradaki makasın hızla kapandığının altını çizdi.

#Gürkan Kumbaroğlu
#Türkiye
#Hollanda
7 yıl önce