|

Sağlam duruşa devam beklentisi

Son günlerde faiz dışı enstrümanlarla TL’yi korumaya çalışan Merkez'in bugünkü Para Piyasası Kurulu toplantısında alacağı karar, tarihi önem taşıyor. Faiz lobisine boyun eğmeyeceği beklentisi ağır basan Merkez Bankası’nın sağlam duruşunu koruması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/01/2017 Salı
Güncelleme: 23:41 - 23/01/2017 Pazartesi
Yeni Şafak

Reel kesim de para ve sermaye piyasalarında işlem yapanlar da bugün tüm dikkatlerini Merkez Bankası'na çevirdi. Bugün toplanacak Para Piyasası Kurulu sonrası Merkez Bankası, doğrudan politika faizi, koridorun üst bandı ve geç likidite penceresi faizlerine ilişkin kararını kamuoyuna duyuracak. İşdünyası kararın yükseliş yönünde olmamasını istiyor. Yüksek faiz ortamında yatırım yapmanın zorlaştığına vurgu yapılıyor. Cumhurbaşkanı Rcep Tayip Erdoğan'ın da her platformda bankalara yüksek faiz uyarısı yaptığını belirten işdünyası, “Merkez şimdiye kadar duruşunda netti. Bu kararında da faiz lobisine boyun eğmesini beklemiyoruz. İsteğimiz ve temennimiz de bu yönde” şeklinde konuştu.



KÜRESEL ETKİ ÖNEMLİ


Merkez Bankası'nın faiz lobisine boyun eğmemesi gerektiğine vurgu yapan reel sektör temsilcileri, “Merkez faizleri yükseltmesin yeter. Küresel piyasaları göz önünde bulunduran Merkez, faizleri indirmeyebilir ama faizleri değiştirmeyip sabit tutması da kararlı duruşunu sürdürdüğünü göstermesi açısından önemli” değerlendirmesini yaptı. Öte yandan ekonomistlerden de Merkez'in faizleri sabit tutma ihtimalinin güçlü olduğunu gile getirenler bulunuyor. Bu düşüncede olan ekonomistlerin gerekçesi ise Merkez'in kısa vadede aldığı likidite tedbirleri olarak karşımıza çıkıyor. Odeabank ekonomisti Şakir Turan, Merkez'in yılın ilk haftasında yüzde 8,30 civarında olan fonlama maliyetini likiditeyi sıkılaştırarak yüzde 9,10'a kadar yükselttiğini söyledi.



SABİT TUTABİLİR


Birçok finansal gösterge ve risk primindeki bozulmanın son birkaç günde duraksadığını belirten Turan, “Merkez Bankası, kısa vadede aldığı bu likidite dedbirlerinin sonuçlarını görmek, orta vadede ise iç talepteki toparlanmanın gücüne ilişkin daha net sonuçlar elde etmek isteyeceğinden, TCMB'nin toplantıda faizleri değiştirmeyeceğini artırım olursa da sınırlı olacağını öngörüyoruz” dedi.



Repo ihalesi açmadı


Piyasada likitide sıkışıklığı oluşturup nakit ihtiyacının döviz satışı ile karşılanmasını isteyen Merkez Bankası (TCMB) dün de miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı.Merkez, haftalık repo ihalesinde piyasayı yüzde 8 faizle fonluyordu. TCMB'nin dün BIST kotasyon yoluyla 40 milyar lira, bankalararası para piyasalarından 8.89 milyar lira, geç likidite imkanı ile yaklaşık 34.2 milyar lira civarında dönüşü bulunuyordu.



  • Mart 2016 tarihinde başlayan faiz indirimleri 7 ay boyunca devam etti ve toplamda 250 paz puanlık indirim yapıldı. Ekim ayında uzun süren faiz indirimine ara veren Merkez, Kasım'da faiz koridorunun üst sınırını 8,25'ten yüzde 8,5'e yükseltti. Politika faizi yüzde 7.5'ten yüzde 8'e yükseltildi. Aralık ayında da Merkez faizi değişirmeyerek pas geçmişti.
TCMB Bağımız

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da TCMB'nin kararını bilmediklerini ve beklediklerini söyledi. Kurtulmuş, TCMB'nin bir ekonomi politikası olduğunu ve bankanın Türkiye'nin bağımsız kurumlarından biri olduğunu hatırlatarak, “TCMB'nin kullanabileceği çok sayıda enstrümanı var; biz hükümet olarak kendi ana politikamız çerçevesinde görüşlerimizi söyler ve TCMB'nin kararını bekleriz” dedi.


#Faiz lobisi
#Merkez Bankası
#TL
7 yıl önce