|

Sağlık imajına korsan darbesi

Türkiye’nin sağlık turizminden kazandığı 2,5 milyar dolarlık gelire en büyük darbeyi kayıt dışı uygulamalar vuruyor. İstanbul’un Aksaray ve Eminönü semtlerinde merdiven altı saç ekimi, diş ve botoks ameliyatı yapan fırsatçılar, milyarlarca liralık ekonomik zararın yanında imaj kaybına neden oluyor. Bu işi evlere taşımak için İran ve Azerbaycan’dan getirtilen sahte diplomalı doktorlar bile var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/09/2016 Cumartesi
Güncelleme: 21:29 - 23/09/2016 Cuma
Yeni Şafak

Sağlık turistlerinin ülkemize bıraktığı 2,5 milyar dolarlık tatlı parayı gören fırsatçılar korsan doktorluğa soyundu. Sağlık turizminde 2023 yılı için 20 milyar dolar gelir hedefleyen Türkiye'nin yoluna merdiven altı saç ekimi, diş ve botoks ameliyatı gibi kayıt dışı iş yapanlar taş koyuyor. İstanbul'un Aksaray ve Eminönü semtlerinde kesimden kazandıkları parayı bir kenara bırakıp saç ekimi için kolları sıvayan bazı kuaförler, Körfezli turistleri kayıt dışı işlerine alet ediyor. Üstelik müşteri memnuniyeti ve hijyenin sıfır olduğu ameliyatlar için Azerbaycan ve İran'dan gelen sahte doktorlar da türemiş durumda. Aksaray sokaklarında gezdiğinizde bile bu tür işlere kalkışanların verdiği ilanları rahatça görebilirsiniz. Çevre esnaf, hergün karşılaştıkları durumu artık kanıksadıklarını paylaşıyor.



MAĞDUR TURİSTİ AVRUPA KAPIYOR


Son 6 yılda sağlık gelirini 17 kat arttırarak 2,5 milyar dolara taşıyan ülkemizin kazancına zarar veren bu kesimler, yılda milyarlarca lirayı hiç ediyor. Her sahte ameliyat turistin cebine ve sağlığına zarar verdiği gibi vergi kaybı ile yeni iş olanaklarını da ortadan kaldırıyor. Özellikle sağlık için Türkiye'yi tercih eden 76 bin Körfezli turist içerisinden 35 bini saç ektiriyor. Ülkemizde mağdur edilince Avrupa'ya yöneliyorlar.



EVDE BOTOKS AMELİYATI


Son teknolojiyle donatılmış sağlık yatırımlarına ve hijyenik koşullara sahip Türkiye'nin turizm gelirlerine göz diken merdiven altı doktorlardan yabancılar da şikayetçi. Libya'dan Türkiye'ye saç ektirmeye gelen Ahmet Ali, fırsatçıların bu işi evlerine dahi taşıdığını söyledi. Ali, Arap turist potansiyelini kayıt dışı değerlendirmek isteyenlerin saç ekimi dışında, diş ve botoks operasyonlarına da soyunduğunu belirtti.



SOSYAL AĞLARINA TAKILANLAR YANDI


Türkiye'nin sağlık noktasında önemli hizmetler verdiğini bildiği için uzman doktorlar nezaretinde bu hizmetlerden faydalandığını ifade eden Ali, fırsatçılara parasını kaptırmadığını dile getirdi. Ali, sağlık turistlerinin özellikle sosyal ağlar üzerinden pazarlık kurnazlığı yapılarak kandırıldığına dikkat çekti.



İranlı korsan doktor siparişi


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Azerbaycan ve İran uyruklu sahte diplomaya sahip bazı kişilerin Türkiye'de doktor olarak çalıştırıldığını aktardı. Palandöken, sahte evraklarla turistleri aldatan bu suç şebekelerinin sağlık turizminin gözdesi ülkemizin imajına zarar verdiğini vurguladı.



SIKI DENETİM ŞART


Palandöken, kayıt dışı uygulamalara yönelik denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini belirterek, “Tüketicinin canı hiçe sayılamaz. Sonuçta steril bir ortamın olması gerekir. Saç ve dişten bulaşacak bir mikrop direk beyne gider. Böbrek ameliyatı veya beyin ameliyatı steril olmayan bir ortam da yapılabilir mi? Saç ekimi de diş ameliyatı da aynı derecede önem arz ediyor” ifadelerini kulllandı.



VERGİ VE İMAJ KAYBI


İnsan sağlığını hiçe sayan fırsatçıların Türkiye'ye vergi kaybı yanında imaj zedelemek gibi bir zararı da olduğuna vurgu yapan Palandöken, şunları kaydetti: “Turistleri çeşitli yalanlarla kandırıp, mağdur ediyorlar. Sonra bu turist Türkiye'ye neden gelsin ki? 2 milyon yabancı hastaya şifa dağıtmayı hedefleyen ülkemizin imajı bu sahte doktorlar yüzünden zedelenemez.”



#Aksaray
#Sağlık
8 yıl önce
default-profile-img