|

Şampiyon kim olacak

Türkiye ekonomisinin göz kamaştıran büyüme rakamları 2017 sonuna kadar zirveye oturacak. Uluslararası ekonomik çevrelerin açıkladığı veriler doğrultusunda Türkiye’nin şampiyon olacağı belirtiliyor. Performansıyla G-20 ülkelerini geride bırakan ve üçüncü çeyrekte çift haneyi yakalaması beklenen Türkiye’nin en güçlü rakibi Hindistan.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/11/2017 الخميس
Güncelleme: 00:29 - 16/11/2017 الخميس
Yeni Şafak
​Dünya ekonomisi 2017’yi önceki yıllara göre daha iyi büyüme oranlarıyla kapatmaya hazırlanırken gözler, üçüncü çeyrekte zirveye hangi ülkenin konacağına  çevrildi.
​Dünya ekonomisi 2017’yi önceki yıllara göre daha iyi büyüme oranlarıyla kapatmaya hazırlanırken gözler, üçüncü çeyrekte zirveye hangi ülkenin konacağına çevrildi.

Dünya ekonomisi 2017’yi önceki yıllara göre daha iyi büyüme oranlarıyla kapatmaya hazırlanırken gözler, üçüncü çeyrekte zirveye hangi ülkenin konacağına çevrildi. Ülkeler, Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) rakamlarını peşi sıra açıklarken, büyümede ipi göğüsleyecek geriye iki güçlü aday kaldı. Türkiye ve Hindistan. Bu konuda, G-20’de lider olması beklenen Türkiye, Hindistan’dan da gelecek rakamlar sonrası dünya birinciliğine de oynayabilir.

DEV EKONOMİLER GERİDE KALDI

Temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrek için gelişmiş sanayi ülkeleri arasında, yüzde Çin 6.8’lik büyüme ile lider durumda bulunuyor. ABD yüzde 3.3, Güney Kore 3.2 (beklenti) Japonya 1,4 Almanya 0,8, İtalya yüzde 0.5, İngiltere 0.3, Avusturya 0.8'lik büyüme performansı ile dikkat çekiyor. Avrupa Birliği (AB) ise yüzde 2.2 büyüdü. Rusya yüzde 1.5 ve Brezilya'da 0.8'lik performans ile geçmiş yılları mumla arıyor. 12 Aralık 2017 günü üçüncü çeyrek büyüme rakamımız açıklanacak ve Hindistan’dan sürpriz gelmezse Türkiye zirveye oturacak. IMF'nin 2017 Nisan ayında yüzde 2.5 olarak açıkladığı tahmini büyüme rakamını yüzde 5.1 olarak düzeltmesi, Dünya Bankası'nın da tahminini revizesi söz konusu olmuştu.

Rakamlar da Türk ekonomisinden yana görünüyor. Önceki gün açıklanan takvim etkisinden arındırılmış sanayi ciro endeksindeki yüzde 32,2’lik artış bunun en önemli göstergesi. Benzer şekilde, Ekim ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,6 artarak 13 milyar 528 milyon dolar oldu. Başbakan Yıldırım bu konuda, “2017'nin 3’üncü çeyrek büyümesi çift haneli, yıl sonu büyümesi yüzde 7 olursa şaşırmayın. 3’üncü çeyrekte Türkiye büyük bir ihtimalle G-20 içinde en fazla büyüyen ülke olacak” açıklamasını yapmıştı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de çift hane sinyali vererek yüzde 10’un üzerinde bir orana işaret etmesi dikkat çekmişti.

BÜYÜME LİGİNDE İLK ÜÇ TÜRKİYE, HİNDİSTAN ÇİN

2017'nin ilk 6 ayı için açıklanan yüzde 5.1’lik büyüme rakamı, 3’üncü çeyrek için çift haneli büyüme beklentilerinin artmasına neden oluyor. Uzmanlara göre, Bu performansla birlikte ülkemiz. 2017 yılı dünya büyüme liginde Çin ve Hindistan ile birlikle kuvvetle muhtemeldir ki ilk üç sırada yerini alacak. Bu yıl çeyrek büyümelerinde yüzde 5.7 ve 7.5’lik performans sergileyen Hindistan’ın verileri de merak ediliyor.

G-20’DE ŞAMPİYONLUK ARTIK SÜRPRİZ DEĞİL

42 ülkenin temel ekonomik verilerini her hafta inceleyerek büyüme tahminlerinde bulunan İngiliz The Economist Dergisi de yayınladığı analizlerde yıl sonunda Türkiye’nin, G-20’nin lideri olacağını açıklamıştı. Dergi, Türkiye için yıl sonunda 5.5’lik büyüme öngörüyor ve ülkeler sıralamasında 7’inci sırada yer veriyor.

  • Listelerde hızla yükseldi
  • Ekonomist Muammer Kömürcüoğlu, “3’üncü çeyreğe yönelik yıllık büyüme tahminimizi yüzde 6.5’ten yüzde 10’a yükseltiyoruz. 3’üncü çeyrek verisinde yaptığımız güçlü revizyon nedeniyle 2017 yılı büyüme tahminimizi yüzde 5.1’den yüzde 6’ya yükseltiyoruz” diyor. Uluslararası kuruluşların GSYH büyüme listesinde, Filipinler yüzde 6.6, Pakistan yüzde 5.7, Malezya yüzde 5.5 ve Endonezya yüzde 5.1. Dünya Bankası raporuna göre Türkiye sene başından bu yana büyüme rakamları sürekli yukarı yönlü revize edilen ülke.


AB’nin 2-3 katı hızla büyüyoruz

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kamuoyunda Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarına yönelik artan ilgi ve merak kapsamında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin 2-3 katı hızla büyüdüğümüzü dile getirdi. Kurdaki kısa vadeli oynaklıklar ve günübirlik hareketlere ilişkin hiç yorum yapmadığını anımsatan Şimşek, “Şunu bir yere yazın; reel yakınsama içinde olan ülkelerin para birimleri eninde sonunda reel olarak değerlenecek. Kısa vade değil, uzun vadede konuşuyorum; şu anda Türkiye, AB’nin 2-3 katı hızla büyüyor yani Türkiye Avrupa ile arayı kapatıyor. Reel olarak yakınsama içinde" dedi.

BURAYA DEĞİLDE NEREYE YATIRIM YAPACAKSINIZ?

"Bu ülkenin şirketleri kar ediyor, satış yapıyor ve geleceği parlak’ demek. Siz buraya yatırım yapmayacaksanız, nereye yapacaksınız?" diye soran Şimşek, "Orta ve uzun vadeden bahsediyorum. Onun için Türkiye’ye güvenin” değerlendirmesinde bulundu. “Türkiye’nin gerçeği, algısından çok daha iyi. İlerleme de var" değerlendirmesinde bulundu.

ŞOKLARA DİRENÇLİYİZ

Türkiye’nin, gerçekliğini iyileştirmek için temelleri sağlam. Şoklara direncini artırmak için de reform yapıyoruz” diyen Şimşek, şunları kaydetti: “Türkiye ekonomisi güçlenecek. Biz batı ile kopmuyoruz. Almanya ile çok iyi giden sürecimiz var. ABD ile vize krizi önemli ölçüde geride kaldı, anlaşamadığımız konuları da çözebileceğimize inanıyoruz. Birkaç yıl sonra yakın coğrafyayı yeniden inşa edecek ülke Tükiye’dir. Bizim müteahhitler ve işçiler yapacaktır.” Şimşek, sermaye piyasalarının gelişmesi için büyük çaba içinde olduklarını aktararak, “Karşımızda ufak enflasyon sorunumuz var. Onu da düşük tek haneye indirdiğimiz oranda sermaye piyasaları ciddi şekilde gelişecek” diye konuştu.

#Ekonomi
#GSYH
#Türkiye
#Hindistan
٪d سنوات قبل