|

Sarı altın hasadı

Türkiye ekonomisine yılda 4 milyarın üzerinde katkı sağlayan Mısır'da yılın ilk hasadı törenle yapıldı. 'Sarı altın' olarak nitelendirilen mısırda bu yıl 6 milyon tonun üzerinde rekolte bekleniyor. Üretici birlikleri, TMO'yu göreve çağırarak fiyatların düşürülmemesi için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 20:43 - 17/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye tahıl üretiminde üçüncü sırayı alan mısır için ilk hasat Adana'da başladı. Mısır üretiminde 2002 yılında ilk kez kendi kendine yetmeyi başaran Türkiye, 2016 yılında 6,4 milyon ton rekolte hedefliyor. Bunun anlamı ekonomiye 4 milyar liranın üzerinde katkı demek. 2001 ile 2004 yılları arasında sadece 2-3 milyon ton arasında değişen miktarda üretime sahip mısır hasadında Türkiye sınıf atladı. 2001 yılında dekar başına 400 kilogram verim alınan mısır üretiminde verim artışı da katlandı. 2014 yılında verim artışı dekar başına iki kat artarak 894 kilograma kadar yükseldi. Türkiye'nin artan üretimi ile dikkatleri çeken mısır üretimi için Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) tarafından 2016 Mısır Hasat Şenliği, dün Adana'da gerçekleştirildi.



MİLLİ HASILAYA KATKISI 4,2 MİLYAR TL


Program kapsamında konuşan NÜD Başkanı Rint Akyüz, mısırın, geçen yıl 6,5 milyon ton üretimle, Türkiye'nin tahıl üretiminde üçüncü sırayı alan değerli bir ürün olduğunu söyledi. Akyüz, “TÜİK verilerine göre, mısırda toplam üretim değeri, diğer bir deyişle mısırın milli hasılaya katkısı 4 milyar 200 milyon lira” dedi. Akyüz, mısırın sürdürülebilir üretimini önemsediklerini uygulamaya koydukları projelerle verim ve kalite artışını desteklediklerini kaydetti. Bu yıl rekoltenin geçen yıldan çok az daha düşük olacağını söyleyen Akyüz, “Beklentimiz bu yuz 6 milyon 400 veya 450 ton. Bu yılda 4 milyar liranın üzerinde bir ekonomiye katkı bekliyoruz” diye konuştu.





Sadece çiftçi kazanmıyor


Hasat töreninde konuşan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, ziraat sektörünün birçok sektörü zincirleme katkısı olduğunu söyledi. Demirtaş “Bir malı nasıl daha fazla miktarda üretirim, ikincisi daha düşük maliyete nasıl elde edebilirim bunu tahlil edersek, bu bereketli ovada ciddi üretim artışı sağlarız. Geçen yıl 1 milyon tonun üzerinde ürün elde etmişiz. Türkiye'deki üretimin yüzde 16'sını bu toprak bize sunmuş. Buradan sadece çiftçimiz, sanayicimiz kazanmıyor, nakliyeci, şoför, biçerdöverci de kazanıyor” dedi.



TMO'ya fiyat çağrısı


Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, mısır üretimini 2 milyon tondan bugün 6,4 milyon tona getirdiklerini söyleyerek “Bununla övünüyoruz. Mısır ovanın baş ürünü haline geldi” dedi. Üretim artışı için üreticinin emeğinin karşılığının almasının önemli olduğunu belirten Doğru, bir ay önce mısırın tonunu 800-825 TL'den alan sanayicinin, hasat başladıktan sonra fiyatları geriye çekerek bugün 650 liralara kadar getirdiğini vurguladı. Doğru, "Hem sanayicimiz hem üreticimiz olarak bu geminin güvenli bir şekilde varacağı yerlere gitmesini istiyorsak üretici alın terinin karşılığını almalıdır. TMO'ya da burada önemli görev düşüyor" dedi.





#Mısır'
#TMO
#Rint Akyüz
8 yıl önce