|

Savaş bizi bitirir

Kasım ve şubat krizlerinin ardından rekor küçülme yaşayan Türk ekonomisi olası savaş sonucunda ihracatta 5 milyar, turizmde 1 milyar dolarlık bir kayıpla karşıkarşıya kalacak.

Yeni Şafak
00:00 - 26/09/2001 Çarşamba
Güncelleme: 18:14 - 13/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Kasım ve şubat krizlerinin ardından 2. Dünya Savaşı dönemindeki büyüme rakamlarını yakalayan Türk ekonomisine bir darbe de "terörist savaşı"ndan geliyor. ABD'nin terörist saldırılara vereceği karşılıkla birlikte, Türkiye'nin ihracat ve turizm gelirleri başta olmak üzere, ithalat, kur politikası, dış borçlanma imkanları olumsuz etkilenecek.



Kaynaklar savunmaya


Türkiye olası savaş sonucunda ihracat gelirlerinde 5 milyar dolarlık, turizm gelirlerinde de 1 milyar dolarlık bir kayıp ile karşı karşıya kalacak.



Savaşla birlikte, savunma harcamalarına yönelik ithalatının artması, petrol fiyatlarının yükselmesiyle birlikte de, petrolü hammedde olarak kullanan ürünlerin fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.



İhracat:

Dalgalı kur politikasına geçilmesiyle birlikte ihracatta yakalanan avantaj savaşla kaybolacak. İhracat 30 milyar dolarlar seviyesinde kalacak.



Turizm:

Serbest kur politikasıyla birlikte turizmde yakalanan ucuzluk avantajı, güvenlik endişesiyle kaybedilecek. Türkiye, 2002 yılında 8,6 milyar dolarlık gelir bekliyordu. Gelelecek yıl 2000 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.



İthalat:

Sanayi ürünleri bakımından dışarıya bağımlı bulunan Türkiye'nin, savaş dönemlerinde ithalatı yükselecek. Özellikle, savunma harcamalarının arttırılması sonucunda, düşüşe geçen ithalat rakamları tekrar yükselecek.



Enflasyon:

Petrol fiyatlarının yükselmesi de, Türkiye'de petrol sıkıntısının baş göstermesine ve hammaddesi petrol olan ürünlerinin fiyatlarının da artmasına neden olacak. Bu durumda da, KİT ürünlerine ardı ardına zamlar yağacak.



Döviz kurları

: Savaşın, Türkiye'nin ödemeler dengesini de olumsuz etkilemesi bekleniyor. Yeni ekonomik program dışardan sağlanacak krediler üzerine kuruldu. Bu kredilerde yaşanacak aksamalar, Türkiye'nin iç ve dış borçlarının ödenmesini zorlaştıracak. Bu da, döviz kurlarını yükseltecek.



Bu tablo ile savaşa girilmez


Metal Eşya Sanayicileri Sendikası'nın yayınladığı Biz Bize dergisinde Türkiye'nin savaş öncesi tablosu şöyle yer alıyor: DİE'ye göre, Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 6.9'a ulaştı. Ekonomi yılın ikinci yarısında yüzde 11.3 küçüldü.



*768 bin çocuk okula gitmek yerine çalışmak zorunda.


*Krizlerin ardından kayıtlı intihar vakaları üç kat arttı.


*Yabancıların yüzde 63'ü Türkiye'den kaçıyor.


*Bir kişiye istihdam oluşturma maliyeti 9 kat arttı.


*İmalat sanayi sektörü Temmuz 2001'de yüzde 12.8 daraldı.


*Ekonominin yüzde 53'ü kayıt dışına çıktı.


#Türk ekonomisi
#Savaş
23 yıl önce