|

‘Şeker’ eylülde tatlanacak

Kuraklık nedeniyle rekoltesi düşen ve ithalatına izin çıkan şekerde gözler hasata dönemine çevrildi. Sanayicilerin çikolata ve bisküvi gibi ürünlerde kullandığı şekerin hammaddesi olan şeker pancarında yeni hasat eylül ayında başlayacak. Üretim artışının, piyasaları rahatlatması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:14 - 7/07/2015 Salı
Yeni Şafak

Aşırı kuraklık nedeniyle rekoltesi düşen şeker pancarında sanayicinin umudu, yeni hasat dönemi oldu. Türkiye'de sanayicilerin ihraç ettiği bisküvi, çikolata ve şekerleme ürünlerinde kullanılan şekerde rekoltenin düşmesi sonucu Şeker Kurumu, sanayide kullanılan C tipi şekerde ithalata izin vermişti. Bu yıl mart ayında serbest bırakılan ithalatla 80 bin ton şeker ithal edildiği hesaplanıyor. Kuraklık nedeniyle şekerde sıkıntı olduğuna işaret eden Yıldız Holding Gıda Grubu Başkan Yardımcısı Mete Buyurgan, “Şeker pancarında eylülde yeni hasat dönemi başlayacak. O zaman piyasada rahatlama olur” dedi.



DARALMA %1


Bayramlardaki şeker pazarını da değerlendiren Buyurgan, Ramazan'ın yaz aylarına denk gelmesinden dolayı pazarın bir miktar küçüldüğünü, ancak Ülker olarak 2014 yılında iyi bir sezon geçirdiklerini kaydetti. Buyurgan, “İkramlık çikolata pazarı ton bazında yüzde 1 daralmasına karşın, Ülker olarak yüzde 16 büyüdük” dedi. Bayramlardaki pazara ilişkin Buyurgan, “İki bayramda 235 milyon lira çikolata, 235 milyon lira da şekerleme pazarı var. Bu yıl pazarda daralma beklemiyoruz” bilgisini verdi.



ÇİKOLATA PAZARI 4.2 MİLYAR TL


Türkiye'de çikolata Pazar büyüklüğünün 271 bin tonla 4.2 milyar lira olduğunu açıklayan Buyurgan, Ülker'in yüzde 48'lik tonaj ile pazarda lider konumda olduğunu bildirdi. Buyurgan, ikramlık çikolata pazarının 235 milyon TL seviyesinde olduğunu söyledi.



Çikolataya % 15 fındık zammı


Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Mete Buyurgan, kuraklık nedeniyle fındık üretimindeki düşüşün, fiyatlara ne kadar yansıdığı yönündeki bir soru üzerine, fındık üretiminin azalmasından dolayı fiyatlarda yüzde 15-16 arasında bir artış olduğu yanıtını verdi. Buyurgan, “Son iki yıldır zam yapmamıştık, ancak fındıktan dolayı fiyatlarda artış oldu” dedi. Buyurgan, ece çikolatada 25 lira olan fiyatın, 26.5 lira olduğunu örneğini de verdi.,



Kakao Fildişi'nden fındık Giresun'dan


Çikolatanın hammaddesi kakaoya ilişkin de bilgileri paylaşan Mete Buyurgan, yıllık 45 bin ton kakao tüketimi olduğunu ve kakaonun Fildişi ve Gana'dan geldiğini belirtti. Buyurgan, “Kakao için Fildişi ve Gana'da sıkıntı vardı, ancak bu üretimi etkileyecek boyutta değil” dedi. Buyurgan, çikolatada kullandıkları fındığın tamamını Giresun, fıstığın da hepsini Gaziantep'ten aldıklarını söyledi.


#Kuraklık
#Yıldız Holding
#Mete Buyurgan
9 yıl önce