|

Serbest bölgeler yabancıyı çekecek

Serbest bölgeler önceki gün yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle yabancıların radarına girecek. DEİK İcra Kurulu üyesi Berna Gözbaşı İlter, “Uluslararası sermayenin Türkiye’ye çekilmesinde serbest bölgeler etkin bir politika aracı olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2017 Pazar
Güncelleme: 05:52 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Serbest bölgeler yabancıyı çekecek
Serbest bölgeler yabancıyı çekecek

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu üyesi Berna Gözbaşı İlter, serbest bölgelerin, önceki gün yürürlüğe giren yeni düzenlemeden olumlu etkileneceğini söyledi. Önceki yapının büyük ölçekli uluslararası sermayenin çekilmesi noktasında yetersiz kaldığına işaret eden İlter, “Ancak artık bu bölgelere güçlü sermaye önemli teşvik ve desteklerle çekilebilecek. Uluslararası sermayenin Türkiye'ye çekilmesinde serbest bölgeler etkin bir politika aracı olacak ve ekonomiye daha fazla hizmet edebilecek” dedi. İhracatçılar olarak son dönemde rekabette öne geçmenin, ürünün değerini katlamaktan geçtiğini bildiklerini ifade eden İlter, serbest bölgeler aracılığıyla bu şekilde yaratıcılık ve teknoloji ile bütünleşen katma değeri yüksek, rekabet gücü fazla ürün üretiminin teşvik edilmesinin sağlanacağını söyledi.Emlak vergisinde yapılan yeni uygulamanın da bölgeye yatırım çekeceğine işaret edildi.



İTHAL DEĞİL YERİNDE ÜRETİM


Düzenlemeyle stratejik, büyük ölçekli veya öncelikli yatırımların proje bazında destekleneceğini ve mevcut sabit ödenen özel hesapların Bakanlar Kurulu Kararı ile indirebileceğini anlatan İlter, bu oranların bazı yatırımlarda caydırıcı olabildiğine işaret etti.


İlter, bu düzenlemenin ithalat bağımlılığı bulunan sektör yatırımlarını çekmeye yönelik olduğunu, uluslararası sermayenin Türkiye'ye çekilmesinde serbest bölgelerin etkin bir politika aracı olacağını ve ekonomiye daha fazla hizmet edebileceğini ifade etti.



CARİ AÇIK AZALIR


Yeni düzenlemenin ihracata yönelmek isteyen firmaları da özendireceğine vurgu yapıldı. İlter, “Bu sayede cari açığın azalacağını öngörüyoruz. Yine tamamı yurt dışına yönelik olmak şartıyla bakım-onarım, montaj-demontaj, elleçleme, ayrıştırma, ambalajlama, etiketleme, test etme, depolama hizmeti alanlarına gelir veya kurumlar vergisi istisnası sağlandı. Bu da uluslararası ticarette rekabet avantajı oluşturacak” şeklinde konuştu. İlter düzenlemenin günlük iş tutinlerine de kolaylık sağladığını söyledi.






#Serbest bölgeler
#DEİK
7 yıl önce