|

'Sertifikalı tohum şart'

Tohum ekimi dönemini yaşadığımız bu günlerde, uzmanlar sektörü uyarıyor. TÜRKTOB Başkanı Kamil Yılmaz, sertifikalı tohumluk kullanmaları halinde verimin yüzde 25’e kadar, hibritlerde yüzde 100 artabileceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/09/2017 Cuma
Güncelleme: 00:19 - 22/09/2017 Cuma
Yeni Şafak
Kamil Yılmaz,: Sertifikalı tohum şart
Kamil Yılmaz,: Sertifikalı tohum şart
Tohum ekimi dönemini yaşadığımız bu günlerde, sertifikalı tohum kullanımı tarım sektörü için çok önemli. Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, çiftçilerin sertifikalı tohumluk kullanmaları halinde yerine göre verimin yüzde 25’e kadar, hibrit tohumlarda ise yüzde 100 oranında artabileceğini söyledi.


Çiftçilerin sertifikalı tohumluk kullanarak sadece verimi değil, kaliteyi artıracağını ve aynı zamanda zirai sanayinin ihtiyacı olan kıstaslara uygun ürünün sağlanacağını belirten Yılmaz, “Bunun sonucu olarak da çiftçimizin geliri artar. Üreticimiz ürününü pazar ve borsalarda yüksek fiyatla satmak istiyorsa mutlaka sertifikalı tohumluk kullanmalı” ifadelerini kullandı.

MALİYETİ DÜŞÜRÜR

Sertifikalı tohum kullanmanın avantajlarını anlatan Yılmaz, “Kayıt altına alınmış, zirai, teknolojik ve morfolojik özellikleri tanımlanmış çeşitlere aid tohumlar her aşaması yetkili kuruluşlar tarafından tarlada ve laboratuvarda kontrol edilen sertifikalı tohumların içerisinde yabancı madde ve yabancı tohum olmadığı için hangi ürünü ekmişseniz onu alırsınız. Ürün kuvvetli gelişme gösterir, çimlenme oranı yüksek olduğundan dekara ekilecek tohum miktarında yüzde 25’e varan tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür ve üreticimize kazanç sağlar. Sertifikalı tohumun, toprak neminden ve bitki besin elementlerinden yararlanma kabiliyeti sertifikasız tohumlara oranla daha yüksektir. Bitkilerin tümünün gelişmesi aynı dönemdedir. Böylece; bakım, çapalama, sulama, ilaçlama gibi işlemlerin yararı tam olarak kendini gösterir. Bu da üreticiye zaman ve kazanç ve hasat kolaylığı sağlar” diye konuştu.

#Kamil Yılmaz
#Tohum
#Tarım
7 yıl önce