|

Siber fidyeci Petya’ya dikkat!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK), küresel siber saldırılardan etkilenmemek için Windows sistemlerinde güncellemelerin ve güvenlik yamalarının yapılması, güncel bir antivirüs kullanılması, phishing e-postalarına karşı dikkatli olunması ve eklerinin açılmaması uyarısında bulunuldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/06/2017 Cuma
Güncelleme: 07:02 - 30/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Siber fidyeci Petya’ya dikkat!
Siber fidyeci Petya’ya dikkat!

BTK Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinden (USOM) alınan bilgilere göre, “WannaCry”dan sonra Petya adlı ikinci fidye zararlı yazılımı küresel bir siber saldırı dalgası oluşturdu. BTK-USOM yetkilileri, mart ayından beri önleyici çalışmalar yaptıklarını belirterek, vatandaşlarla kurum ve kuruluşlardaki sistem yöneticilerinin dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

BITCOIN İSTİYOR

WannaCry, zararlı yazılımına benzer şekilde sistemlere zarar veren Petya zararlı yazılımının başlangıçta oltalama e-postaları ile iletildiği ve güncel olmayan Windows sistemlerindeki SMB servisinin zafiyetinden (Windows dosya paylaşım servisi, SMB-Server Message Block) faydalanarak yayıldığı kaydedildi. Tespitlere göre, WannaCry zararlı yazılımında da olduğu gibi bulaştığı sistemleri şifreleyerek kullanılamaz hale getiren Petya zararlısı, şifrelenen sistemin açılması için fidye olarak Bitcoin talep ediyor.

#Fidye
#Petya
#BTK
7 yıl önce