|

Sıfırdan 100’e 72 yıllık serüven

İşadamı ve “seri girişimci” Hüsnü Özyeğin’in 72 yıllık yaşam öyküsünün anlatıldığı Bir Dünya Kurmak adlı kitap raflardaki yerini aldı. Özyeğin’in sıfırdan, Türkiye’nin en zengin iş adamlığına yükselen kariyerine dair başarıları kitapta yer alıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:24 - 20/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Hüsnü Özyeğin'in hayat hikayesi aynı zamandabugünün genç grişimcileri için önemli bir referans.
Hüsnü Özyeğin'in hayat hikayesi aynı zamandabugünün genç grişimcileri için önemli bir referans.

Orta sınıf bir ailenin iki çocuğundan biri olarak 72 yıl önce dünyaya gelen Hüsnü Özyeğin’in yaşam öyküsü Bir Dünya Kurmak adlı kitapta toplandı. Yaklaşık 9 yıla uzanan bir yazım süreciyle, Gazeteci Rıdvan Akar tarafından kaleme alınan kitap tüm kitapçılarda raflarda yerini aldı. Satışından elde edilen gelirin Özyeğin Üniversitesi Fırsat Eşitliği Burs Fonu’na bağışlanacağı kitapta Özyeğin’in çocukluk ve gençlik yıllarına, eğitim-öğretim hayatına, ilk iş deneyimlerine ait tüm detaylarla beraber iş hayatındaki yükseliş hikayesi anlatılıyor.

İLK İŞ DENEYİMİ 6 YAŞINDA

İzmir’de Fazıl Bey İlkokulu’nda okul hayatına başlayan Özyeğin, daha sonra sırayla Robert Kolej, Oregon State Üniversitesi ve Harvard Business School’dan mezun oluyor. İlk iş deneyimini henüz 6 yaşındayken dedesinin iş yerinde hanutçuluk yaparak kazanan Özyeğin, mühendislik okumak için 1000 dolar ile gittiği ABD’de garsonluk yaparak harçlığını çıkarıyor ve 12 bin kişilik üniversitenin Talebe Birliği Başkanı oluyor. Harvard Üniversitesi’nde işletme master’ı yaparken okul kantinin işletmesini devralan Özyeğin, mezun olduktan sonra bir süre daha ABD’de farklı şirketlerde çalışıp 29 yaşında Türkiye’ye dönüyor.

BİR BANKACININ
KURDUĞU İLK BANKA

Bugün Türk bankacılığının duayeni olarak anılan Özyeğin’in bankacılık sektöründeki başarı hikayesi 29 yaşında Pamukbank Yönetim Kurulu Üyesi ve ardından 32 yaşında Genel Müdür olmasıyla yazılmaya başlıyor. En genç banka genel müdürü olmasının ardından Hüsnü Özyeğin, 1987 yılına gelindiğinde ise kendi bankasını kurmaya karar veriyor.

YENİ GİRİŞİMİ FİBA HOLDİNG

Bir bankacı tarafından kurulan ilk banka olma özelliğiyle faaliyetlerine başlayan Finansbank daha sonra halka açılan ve Türkiye’de kredi kartına taksit yapan ilk banka olarak da ilke imza atıyor. Finansbank’ı 2006 yılında National Bank of Greece’e satan Özyeğin, ‘bir dünya kurduğu’ bankasını satarken de satış rakamı ile Türkiye için en büyük yabancı sermaye olması ile bir rekora imza atmaktan geri kalmıyor. Finansbank’ı sattıktan sonra Özyeğin’in iş yaşamında yeni yuvası 1989 yılında kurduğu FİBA Holding oluyor. Bankacılık faaliyetlerini, yurt dışında değişik ülkelerde faaliyet gösteren en büyük bilançoya sahip Türk sermayeli banka ölçeğine taşıyan Özyeğin’in bugün FİBA Holding çatısı altında bankacılıktan perakendeye, enerjiden limancılığa pek çok yatırımı bulunuyor. Bunların yanısıra başarılı olamadığı, zararla çıktığı girişimleri de “Başarısızlıkla yüzleşmek, başarının anahtarı. Çünkü bunlardan çıkarılacak dersler çok daha önemlidir” sözleri ile paylaşıyor.

GENÇLERE ALTIN TAVSİYELER

12 ülkede 100’e yakın şirket kuran Türkiye’nin “seri girişimcisi” Hüsnü Özyeğin, 2007 yılında Özyeğin Üniversitesi’ni kurarak eğitim alanındaki hayalini de gerçeğe dönüştürüyor. Özellikle yaşam hikayesini gençlerin okumasını önemsediğini söyleyen Özyeğin, genç girişimcilere ilk tavsiyesinin ise kurum içi girişimcilikle tecrübe kazanmak olduğunu ifade ediyor. Türkiye’nin en zenginleri listesinde defalarca ilk sırada yer alan Özyeğin, bugün sosyal yatırımları ile bir buçuk milyon kişiye dokunmanın en büyük başarısı olduğunu vurguluyor.


#Girişimci
#Hüsnü Özyeğin
7 yıl önce