|

Sigara vergisinde enflasyon ayarı

Sigarada vergilendirme sisteminde değişikliğe giden Maliye Bakanlığı, düşük fiyattan satılan sigaraların vergisinin daha fazla artırılması modelini seçti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/07/2018 Pazar
Güncelleme: 00:18 - 1/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
150 milyon lira vergiden vazgeçildi.
150 milyon lira vergiden vazgeçildi.

Sigaraya yapılan artışların enflasyonu artırmasından dolayı, düşük fiyatlı sigaralara yapılacak artışın enflasyon üzerindeki etkisinin azaltılması amaçlandı. Yeni vergileme modellemesinde vergi gelirlerinde yaklaşık 150 milyon liralık bir düşüş bekleniyor.

VERGİ TUTARI YÜZDE 63

Yine dünkü kararla yüzde 65.25 oranındaki nispi vergi tutarı yüzde 63’e çekildi. yeni orana göre 9.5 liranın altındaki her sigaranın vergisi 6.02 lira olacak. 9.5 liranın altındaki sigaraların 60 kuruş ile 1 lira arasında zamlanması bekleniyor. Sigaraya yapılan her artış, enflasyonu çift hanelere taşıyor. Enflasyon paketi içerisinde içki ve sigaranın toplam ağırlığı yüzde 5.87 oranında bulunuyor. Bunun yüzde 5.48’lik bölümü tek başına sigaradan geliyor. Ancak yeni sistemle düşük fiyattan satılan sigaralar zamlanacağı için, yüksek fiyattan satılan sigaralar fazlaca etkilenmeyecek. Bu da enflasyona çok olumsuz yansımayacak.


PARA POLİTİKASI İÇİN GÜÇLÜ DESTEK

Maliye Bakanı Naci Ağbal da politika değişikliğine gittiklerini belirterek düzenlemenin maliye politikası para politikasına güçlü destek vereceğini kaydetti. Ağbal, “Nispi vergi, maktu vergi ve asgari maktu vergiden oluşan vergi yapısında nispi verginin ağırlığı azalırken, maktu vergi ve asgari maktu verginin ağırlığı artırılmıştır. Tütün ürünlerinde nispi vergi yüzde 2.5 puan indirilirken, maktu vergi ve asgari maktu vergi tutarları 0.96 ila 9.5 kuruş aralığında arttırılmıştır. Vergi yapısında yapılan bu değişiklik, ileriye yönelik fiyat artışı ve enflasyon baskılarını azaltmanın yanı sıra, vergi kaynaklı fiyat artış çarpanının aşağıya gelmesini de sağlayacaktır” dedi. Enflasyonun aşağı çekilmesinin en önemli önceliklerinden biri olduğunu vurguladı.

#Sigara
#Vergi
6 yıl önce