|

Singapur STA’sı ile Uzakdoğu’ya açıldık

Singapur ile imzalanan kapsamlı STA sayesinde Türk firmalarının Uzakdoğu’da yeni pazarlara açılması bekleniyor. İki ülke arasındaki 610 milyon $'lık iş hacmini önemli oranda artıracak olan STA, liman işletmeciliği konusunda da çeşitli ortaklıklara kapı açacak. Anlaşmayla, Singapur’dan daha fazla yatırım ve 'know-how' da yurda girecek.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2015 Salı
Güncelleme: 21:50 - 23/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye ile Singapur arasında imzalanan kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşmasıyla (STA) Türk firmaları, Uzakdoğu'daki 2 milyar nüfuslu Güneydoğu Asya coğrafyasında yeni pazarlara yelken açacak. Söz konusu STA ile yakın bölgede liman işletmeciliğinde oluşacak fırsatlar da iki ülke şirketlerince birlikte değerlendirilebilecek. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Ankara Ofisi Müdürü Hüseyin Özhan, bu anlaşmanın yeni pazarlara ve doğrudan yabancı yatırımlarına büyük katkı sağlayacağını söyledi. Özhan, Türkiye'nin Singapur'dan daha fazla yatırım ve “know-how” çekebileceğini de belirtti.



TPP'YE ERİŞİM İÇİN AVANTAJ SAĞLAR


Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Süleyman Kocasert de, STA'nın Singapurla dış ticaretin gelişmesine büyük katkı sunacağını kaydetti. Kocasert, Singapur'un coğrafyasında önemli bir ticaret kapısı olduğuna dikkati çekerek, “Küresel gelişmeler gösteriyor ki Singapur'un bu özelliği önümüzdeki yıllarda daha da pekişecek. Bilindiği üzere Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) görüşmeleri tüm hızıyla sürüyor. Taraf olan on iki ülke arasında Singapur da yer alıyor. Dolayısıyla Singapur ile olan STA bizim için TPP'ye taraf ülkelere erişimde avantaj sağlayabilir” değerlendirmesinde bulundu.







'ULAŞIM HUB'I HEDEFİNE DESTEK


Mersin Uluslararası Limanı'nı Akfen Holding ile işleten Singapurlu TEMASEK'in sahibi olduğu dünyanın en büyük liman işletmecilerinden PSA'nın, Türkiye'de başka limanlara da ilgi gösterdiğini ifade eden yatırım uzmanları, Türkiye'nin ulaşımda aktarma merkezi olma hedefine Singapur'un tecrübesinin önemli rol katacağını belirtiyor.



610 MİLYON DOLARI KATLAYACAK


Halihazırda Türkiye ile Singapur arasında 610 milyon dolar civarında olan dış ticaret hacminin, STA kapsamındaki pazar açılımları ile çok daha ileri seviyelere taşınması bekleniyor. STA, mal ticaretinin yanı sıra hizmetler sektörü ve yatırımlar alanında her iki ülkenin müteşebbislerine çeşitli avantajlar getirecek.



Türkiye bugüne kadar 18 ülke ile STA imzaladı


Türkiye, ilk STA anlaşmasını 1992 yılında EFTA ülkeleri (İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn) ile imzalarken, Malezya ile yapılan anlaşmanın bu yıl yürürlüğe girmesiyle STA anlaşması yürürlüğe giren ülke sayısı 18 oldu. Dış ticarete katkısı açısından bakıldığında 2010-2014 dönemini kapsayan 5 yılda STA'ların Türkiye ile ilgili ülkeler arasındaki dış ticaret hacminde ciddi artışlar görüldü. Buna göre, bu yıl yürürlüğe giren Malezya ile imzalanan STA dışarıda bırakıldığında Türkiye'nin STA imzaladığı diğer 17 ülke ve ülke grubu ile toplam dış ticaret hacmi yüzde 50 artarak 25,9 milyar dolardan 38,8 milyar dolara yükseldi.



Limancılıktan turizme kadar yatırım fırsatları


Söz konusu STA'nın Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımları da olumlu etkilemesi bekleniyor. 400 milyar dolarlık yurtdışı yatırım stoku ile dünyadaki ilk 20 yatırımcı ülke arasında olan Singapur'un, Türkiye'deki eylül itibarıyla 384 milyon dolar olan yatırımlarının artacağı öngörülüyor. Yatırım uzmanları, Türkiye'yi yatırımlar noktasında öncelikli ülkeler arasına koyan Singapur'un 300 milyar dolarlık aktif büyüklüğe sahip kamu fonu TEMASEK'in STA sonrası, turizm-liman, enerji, bilgi ve iletişim teknolojileri ile hizmetler gibi sektörlere yatırım yapabileceğini belirtiyor.


#Singapur
#Serbest Ticaret Anlaşması
#Hüseyin Özhan
#Akfen Holding
8 yıl önce