|

Sırada Adana ve Diyarbakır var

Bankalar, borcuna sadık illerin kredisini artıracak. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, “8 bankanın genel müdürüyle Gaziantep’e gittik. Kredisini 3 milyar dolar artırdık. Bu toplantıları Diyarbakır, Adana ve Antalya gibi illerle devam ettirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2017 Salı
Güncelleme: 06:01 - 28/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Hüseyin Aydın
Hüseyin Aydın

Devletin reel sektöre destek adına birçok olumlu adımı arka arkaya attığı son dönemde bankalaclar da baş durmuyor. Türkiye Banalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kredilerin yeniden yapılandırmasında 57 milyar liraya ulaştıklarını söyledi. Borcuna sadık illeri de mercek altına alan sektör, bankalardan kullandığı kredi miktarı önceki yıllara göre azalan illere de yeniden kredi vermeye başladı.



GAZİANTAP İLE BAŞLADILAR


Bunun ilk somut örneği Gaziantep'te yaşandı. Hüseyin Aydın, 8 bankanın genel müdürleri olarak Gaziantepli işadamlarıyla biraraya geldiklerini söyledi. Sektör bilançolarının krediyle oluştuğuna da vurgu yapan Aydın, bugün itibariyle bilanconun yüzde 68'inin kredilerden oluştuğunu bu rakamın 2000'lerde yüzde 20 seviyesinde olduğunu hatırlattı.



Gaziantepli işadamlarıyla yapılan toplantının pozitif sonuçlar doğurduğunu belirten Aydın, “Gaziantepli işadamları bize 2015 yılına kadar Gaziantep'in kullandığı toplam kredi tutarının 16 milyar dolar olduğunu bugün ise rakamın 13 milyar dolara indiğini söyledi. Biz bankacılardan yeni yatırımlar için aradaki farkı talep ettiler. Kentin sorunlu kredileri son derece düşük, borçlarına sadıklar, oturduk anlaştık. Bu toplantıları bir iki şehirle daha yapacağız. Diyarbakır olabilir, Adana olabilir. Antalya'ya da gidilebilir” dedi. Zimmet suçunda yapılan bir değişikliğin bu konuda bankaların işini kolaylaştırdığına dikkat çekildi.



Kredi % 15 büyür


Yıl sonu kredi büyüme beklentisinin yüzde 15 olduğunu vurgulayan Hüseyin Aydın, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) da etkisiyle ilk çeyrekte sağlanan finansmanın 175 milyar liraya ulaşacağını söyledi. Aydın, KGF 250 milyar liralık kredi kefaletinin bankacılık sektörünün 1,8 trilyon lira tutarındaki kredi hacminin sekizde biri kadar yeni kredi anlamına geldiğinie de vurguladı.



Para piyasada dön kazanır


Gayrimenkulle ve altınla paraya bir defa takla attırıldığını belirten Aydın, "Türk halkında ikinci konut yerine tahvil ve hisse senedi alma kültürü yeni oluştu. Kredinin büyümesi için sermaye piyasalarının da büyümesi gerekiyor" dedi.






#Bankalar
#Borç
#Kredi
#Gayrimenkul
7 yıl önce