|

Sırada varlık barışı var

Hükümet atıl vaziyetteki kaynakları ekonomiye kazandırmaya devam etmekte kararlı. Borç yapılandırılma düzenlemesinde 60 milyar rakamına yaklaşan hükümetin yeni hedefi, varlık barışıyla ekonomiye yeni bir kaynak kapası aralamak. Düzenlemenin detaylarını anlatan Maliye Bakanı Ağbal, “Sıfır vergili bir varlık barışı düzenlemesini devreye alıyoruz" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:26 - 17/11/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile 1,5 saat süren bir sohbet toplantısı gerçekleştirdik. Önceki gün İhracat Zirvesi için İstanbul'a gelen iki bakan sorularımızı cevaplandırırken hem Türkiye ekonomisini değerlendirdi hem önümüzdeki döneme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İhracatçıların buluşmasında kendini misafir olarak gören Naci Ağbal'a daha çok vergi, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ve varlık barışı düzenlemesi konularında sorular yöneltildi.



TRUMP TÜRKİYE'Yİ TAKİP EDİYOR


Bazı sektörlerde geçici vergi indirimi çalışmaları yapıldığına dair söylentilerin asılsız olduğunu belirten Naci Ağbal, ihracat başta olmak üzere ekonomiye verdikleri desteğin uzun soluklu olacağını kaydetti. İç piyasayı canlı tutacak düzenlemeleri önemsediklerini anlatan Ağbal, bu konunun Türkiye ekonomisi için önemli olduğunu kaydetti. Ağbal, harcama kalemlerinin artışı konusunda ABD'nin yeni Başkanı Donalt Trump'un da Türkiye'yi takip ettiğini belirtti.



25 VE 30 KASIM'A DİKKAT


Sona yaklaşan kamu alacaklarının yapılandırılması düzenlemesi için tarih uzatımının kesinlikle söz konusu olmadığını vurgulayan Naci Ağbal, 25 Kasım'ın son başvuru tarihi olduğunu ifade etti. 30 Kasım tarihinde de peşin önemeler ve ilk taksit için önemli bir tarih olduğunun alını çizen Ağbal, ilk iki taksiti zamanında ödemeyen borçluların düzenlemeyle ilgili avantajlardan yararlanma hakkını kaybedeceğini belirtti. Yapılandırma miktarında elde edilen son rakamları da veren Maliye Bakanı, 6,5 milyon kişinin başvurduğunu ve 57 milyar liralık alacığın yapılandırıldığını söyledi. Ağbal, buradan önemli bir gelir elde edeceklerini söyledi.



ÜÇ KESİME ÇAĞRI YAPTI


Şu anda bütün enerjilerini alacakların yapılandırılması için kullandıklarını ifade eden Ağbal, ardından varlık barışı çalışmasına yoğunlaşacaklarının bilgisini verdi. Geçtiğimiz hafta yaptıkları toplantıyla konunun taraflarını dinlediklerini söyleyen Ağbal, bu konuyla ilgili şu üç kesimin önemine dikkat çekti: “1-Parayı getirenler. 2-Parayı getirene aracılık edenler. 3-Gelecek parayı kabul edecek bankalar.” Bu konudaki kafa karışıklığını ortadan kaldıracak net bir düzenleme yapmak için çalıştıklarını anlatan Ağbal, Trump'ın yüzde 10'luk vergiyle varlık barışı yapmayı taahhüt ettiğini belirtti.



AMAÇ EKONOMİYE KAZANDIRMAK


Muhalefetin bu konudaki kaygılarının yersiz olduğunu vurgulayan Maliye Bakanı Ağbal, şunları kaydetti: Bizim daha önce yaptığımız varlık barışı düzenlemesi incelendi ve OECD ve diğer uluslararası kurumların normlarına uygun görüldü. Karar para ve terör parası gibi konularda sıfır toleransla bir düzenleme yaptık. Amacımız vatandaşın varlığını ekonomiye katmaktır. Parasını getirmek isteyenler gönül rahatlığıyla bu düzenlemeden yararlanabilirler. Geriye dönük soruşturma veya herhangi bir vergi uygulamamız söz konusu olmayacak. İleriye dönük olarak da gerekli teminatlarımız var” dedi.



KÖPRÜDEN ÖNCEKİ SON ÇIKIŞ


Bankaların endişe etmeden varlık barışından gelen paraları almasını isteyen Ağbal, şu uyarılarda bulundu: Bankaların derinlemesine bir sorgulama yapmaları kanunun ruhuna aykırı davranış olur. Soru soracak ama yedi ceddini de sormayacak. Bu köprüden önceki son çıkıştır. Bunun iyi değerlendirilmesi lazım.”



Konuyla ilgili düzenlemeyi paydaşların görüşüne sunduklarını ve bir haftalık süre verdiklerini belirten Naci Ağbal, şunları kaydetti: Önümüzdeki haftadan itibaren bu konuya yoğunlaşacağız. Vergisiz bir varlık barışı getiriyoruz. Türkiye'de kazanılmış ama yurt dışına çıkarılmış önemli varlıklar var. Yurt dışından gelecek varlıkların önemli ölçüde bu varlıklardan oluşacak. Barkalar da buna göre peşin hükümle davranmasınlar.”



OTOMOTİVDE ÖTV İNDİRİMİ PATLADI GİTTİ


Otomotivin ticari kısmında sağladıkları ÖTV indiriminin çok büyük ilgi gördüğünü da anlatan Maliye Bakanı Ağbal, “Patladı gitti” dedi. Bakanlık olarak birçok kesime vergi indirimi yaptıklarını belirten Ağbal, “Bize de vergi indirimi şampiyonu ödülü vermeleri lazım. Ödevlerimizi gayet iyi yerine getirdik. Listeye bakınca bu anlaşılıyor. Birinci önceliğimiz sistemi daha işler, vergide daha adaletli, üreticiyi de başka yere yönlendirmeyecek bir yapı inşa etmek. Şimdi otoda herkesin konuştuğu bir düzenleme daha yapıyoruz. Yeni çalışmamız çok yerinde ve istenilen bir düzenleme olacak.






#Naci Ağbal
#Nihat Zeybekçi
#ÖTV
7 yıl önce