|

Şirketler 2 trilyon dolara birleşti

Dünyada 2014 yılındaki şirketlerin birleşme ve satın alma hacimleri yüzde 20 artarak 2 trilyon dolara ulaşırken, Türkiye'de de aynı dönemde küresel büyümeye paralel olarak yüzde 20'lik artış yakalandı. Bu yıl ise, uluslararası konjonktürdeki değişimler nedeniyle, 2015 yılı ilk 9 ayındaki işlem sayısı geçen yılın ancak yarısına ulaştı. 2015'de Türkiye'de önce çıkan satın alma ise yaklaşık 1 milyar avroyla Digitürk'te yaşandı.

Yeni Şafak
04:00 - 13/10/2015 Salı
Güncelleme: 00:13 - 13/10/2015 Salı
Yeni Şafak

The Boston Consulting Group'un (BCG) “Büyümeyi Satın Almak'tan Değer Yaratmaya” isimli raporuna göre; 2014 yılındaki birleşme ve satın alma hacmi yılda yüzde 20 artarak 2 trilyon dolara ulaştı. Türkiye'de de 2014 yılında dünyadaki büyümeye paralel olarak yüzde 20 artışla 200 işlem gerçekleşti. 2015 yılındaki uluslararası konjonktür değişiklikleri ise beklendiği gibi şirket satın alma ve birleşmelerini olumsuz etkiledi. Bu kapsamda 2015'in ilk 9 ayında gerçekleşen işlem sayısı 2014 yılının ancak yarısına ulaşabildi. Uluslararası yönetim danışmanlığı firmalarından BCG, 2014 ve 2015 yılındaki şirket satın alma ve birleşmelerini (M&A) incelediği “Büyümeyi Satın Almak'tan Değer Yaratmaya” isimli raporunu yayınladı. Raporda, son iki yıldaki şirket satın ve birleşmelerinde öne çıkan trendlerin yanı sıra başarılı satın almaların altında yatan faktör ve satın alma sonrası dönemin önemine dikkat çekiliyor.



İŞLEMLERİN YARISI KUZEY AMERİKA'DA


BCG'nin araştırmasına göre, 2014 yılının ilk aylarında başlayan hareketlilik kalıcı olduğunu ispatladı ve 2015'in ilk yarısını da kapsayacak şekilde ivmesini korudu. 2014 yılında “mega-işlemler” adı verilen, işlem büyüklüğü 10 milyar dolardan yüksek olan satın almalar, dikkat çekti. 14 mega-işlemin toplam işlem hacmi ise yaklaşık 260 milyar dolara ulaşarak toplam işlemlerin yüzde 14'ünü oluşturdu. Kuzey Amerika toplam işlem hacminin yaklaşık yarısını gerçekleştirerek aslan payını alırken, işlem hacmindeki en yüksek artış yüzde 50'lik büyüme ile Asya'da gerçekleşti. 2014 yılı aynı zamanda sonuçlandırılamayan işlemlerin çokluğu ile de dikkat çeken bir yıl oldu. Duyurusu yapılan işlemlerin hacim bazında yaklaşık yüzde 25'i tamamlanamadı.



DIGITURK SATIŞI ÖN PLANA ÇIKTI


Sözkonusu analize göre, Türkiye'de 2015'te dikkat çeken sektörler Telekom-medya, tüketici ve enerji oldu. Telekom-medya alanında Digitürk (yaklaşık 1 milyar Euro), Tüketici-Perakende alanında Ak Gıda (yaklaşık 700 milyon Euro), Yemeksepeti (yaklaşık 500 milyon Euro) ve Enerji alanında Soma Termik Santrali gibi özelleştirme işlemleri dikkat çeken gerçekleşmeler olarak kaydedildi.



Satın almada kârın yolu tecrübe


BCG'ye göre şirket satın alımlarının yarısı sermayerdarlar için değer sağlamıyor. Değer oluşturmak için en önemli başarı faktörlerinden biri satın alımı yapan şirketin bu konudaki tecrübesi. Bu tecrübesi fazla olan şirketler, hem gelir artışı sağlamada hem de bunu kara dönüştürmede başarılı oluyor. Tecrübesi yüksek şirketlerin yaptıkları satın almalardaki karlılık artışı yüzde 15 civarında olurken, diğerlerinde bu oran yüzde 9'da kalıyor. Bu kapsamda BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan ise yönetici ve sermayedarlara şu tavsiyelerde bulundu: “1) Bir şirketi neden almak istediğinizin ve aldıktan sonra nasıl değer yaratacağınızın çok basit ve kısa bir cevabı olması şart. 2) Aldıktan sonra neyi nasıl yapacağınızın cevabının ise çok kapsamlı bir program kapsamında oluşturulmuş ve adım adıma uygulama geçirilmeye hazır olması gerekiyor.”



#Boston Consulting Group
#Büyümeyi Satın Almak
#medya
#tüketici
9 yıl önce