|

Soğanın fiyatının ne zaman düşeceğini açıkladı

Market ve pazarlarda tüketiciye 6 liraya kadar satılan soğanın fiyatlarındaki artışın aşırı yağışlardan ve fırsatçılardan kaynaklandığını belirten sektör temsilcileri bugün hasadın başladığını ve soğanın önümüzdeki hafta eski fiyatlarına düşeceğini belirtiyor.

Yeni Şafak
10:27 - 22/06/2018 Cuma
Güncelleme: 10:28 - 22/06/2018 Cuma
AA
Soğan fiyatları
Soğan fiyatları

Türkiye'nin önemli soğan üretim merkezlerinden Amasya'da üreticiler, market ve pazarlarda tüketiciye 6 liraya kadar satılan soğanın fiyatlarındaki artışın, aşırı yağışlardan dolayı hasat döneminin gecikmesinden ve fırsatçılıktan kaynaklandığını ifade ederken Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş da hem soğanda hem patateste makul seviyenin görüleceğini açıkladı.

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baş, yaptığı açıklamada, kentte bu yıl soğan rekoltesinde beklentinin değişmediğini ve rekoltenin 400 bin ton civarında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Oluzlu Tarım İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Çelik de vatandaşın ucuz soğan tüketmesini istediklerini ancak aracıların buna müsaade etmediğini dile getirdi.

Geçen yıl rekoltelerinin yüksek gerçekleştiğini ve fiyatların uygun olduğunu anlatan Çelik, şunları aktardı:

"Bu yıl da ekim fazla ancak Adana ve Reyhanlı bölgesinde yaşanan aşırı yağışlardan dolayı o bölgede verim azaldı. Bu yıl da Amasya bölgesinde ekim fazla ve rekoltemiz de yüksek olacak ancak son günlerde yaşanan yağışlardan dolayı hasat zamanı gecikti. Bugün hasada başladık, ben inanıyorum ki soğan önümüzdeki hafta eski fiyatlarına düşecektir. Geçen yıl 85 kuruştan açılan soğan, şimdi marketlerde 6 liraya kadar satılıyor, ben bunu söylemek istemiyorum, bu fırsatçılık politikasıdır. Biz bu tip işlere tırnağımızla üreten bir çiftçi olarak karşıyız."

Türkiye ekonomisine yıllık ortalama 20 bin ton kuru soğan kazandırdıklarını, Türkiye'nin yüzde 2'lik soğan ihtiyacını karşıladıklarını vurgulayan Çelik,
"Seçimden 3-4 gün sonra bütün mevsimlik işçilerimiz gelecek ve hasada tam anlamıyla başlayacağız ve bu fırsatçı politikalar bitecek, fiyatlar normale dönecek. Bu iş ellerinde mal bulunan 3 - 5 spekülatörün işi, fırsatçılık yapıyorlar. Türkiye'de istediğimizden fazla soğan var kimse yok zannetmesin sadece hasat dönemi gecikti. Geçen yıl İran'da soğan fiyatları 4 liraya kadar çıkmıştı bizde 85 kuruştu, o zaman İran bizden 1 kilo soğan almadı, eğer dışarıdan soğan alırsak çiftçi zor durumda kalacak." diye konuştu.
#Amasya
#Patates
#Soğan
6 yıl önce