|

Stratejik yatırım üssümüz Senegal

Türkiye; Afrika açılımını yeni ticari ilişkiler ve yatırımlarla pekiştiriyor. Güney Amerika dönüşü Senegal'e uğrayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ile ilişkileri ‘kazan kazan’ temelinde geliştirdiklerini vurguladı. Erdoğan'ın "Şahsım adına çok stratejik” sözleriyle dikkat çektiği THY ile Senegal Hava Yolları'nın yürüttüğü ortaklık anlaşması tamamlanırsa Dakar, stratejik bir üs haline gelecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/02/2016 Pazar
Güncelleme: 22:27 - 6/02/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Amerika'da Şili, Peru ve Ekvador'u kapsayan gezisi aynı zamanda Türk yatırımcısı ve ihracatçısı için de fırsat oldu. İlgili ülkelerdeki yatırım fırsatlarını değerlendiren iş dünyası temsilcilerinden bazıları elleri boş dönmedi. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Güney Amerika gezisinden yurda dönüşü sırasında uğradığı Senegal'de Türkiye adına önemli jeo-stratejik adımlar atıldı. Senegal ile artan ticari ilişkiler yanında bu ülke, aktif şekilde iş yapan inşaat firmalarının yatırım üssü konumunda.



AFRİKA AÇILIMININ MERKEZİ DAKAR


Konferans merkezleri, stadyum, alt yapı faaliyetleri ile Senegal'i adeta baştan inşa eden Türk firmalarının yeni girişimleri için önemli bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şahsım için de çok stratejik” diyerek ifade ettiği, Türk Hava Yolları (THY) ile Senegal Hava Yolları'nın ortaklık anlaşmasında önemli mesafe alındığı müjdesini verdi. Havalimanının işletim hakkı sayesinde THY'nin bölgedeki etkinliği ve bölgedeki ulaştırma ağlarının sayısı artacak. Türkiye son yıllardaki Afrika açılımında önemli stratejik bir üs edinmiş olacak. Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, “Hükümetlerimiz arasında kısa süre önce bir arsa anlaşması imzalandı. Ankara ve Dakar'da bulunan söz konusu arsalarda Senegal ve Türkiye'nin yeni büyükelçilik binaları inşa edilecek. Türkiye Cumhuriyeti, Afrika'da varlığını göstereceğini iddia etti ve Dakar'ı Afrika'nın merkezi olarak seçti” diye konuştu.



İŞ ADAMLARINA ÖNEMLİ GÖREV


Senegal Devlet Başkanı Sall, Erdoğan'ın bu ülkeye yaptığı spriz ziyareti kapsamında Dakar Leopold Sedar Senghor Havalimanı'nda gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Türk iş adamlarının Senegal'de önemli yatırımlar üstlendiklerine dikkat çeken Sall, SUMMA İnşaat'ın yaptığı Diamniadio Uluslararası Konferans Merkezi ile gurur duyduklarını söyledi.





HAVALİMANI İŞLETİMİ DE BİZDE


Sall, söz konusu tesisin devamında çok fonksiyonlu 15 bin kişilik stadyum, spor kompleksi ve 5 yıldızlı otel inşa edileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Ayrıca, SUMMA ve LİMAK Türk şirketlerinin Senegal'de yapımı süren yeni uluslararası havalimanını bitireceğini ve işletmesinde rol alacaklarını burada açıklamak istiyorum. Gördüğünüz gibi Türkiye ile çok iyi bir işbirliğimiz var.”



KARA KITA İLE EŞİT ORTAKLIK


Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ”Afrika ile ilişkilerimiz eşit ortaklık, karşılıklı saygı ve kazan kazan temelinde her geçen gün gelişiyor ve güçleniyor” sözleriyle Türkiye'nin Afrika açılımının önemini vurguladı. Türkiye'nin 39 Afrika ülkesinde, 32 Afrika ülkesinin de Ankara'da büyükelçiliği bulunduğunu anımsatan Erdoğan, bu durumun Afrika'ya verdikleri önemin işareti olduğunu kaydetti.



'DÜNYANIN EN İYİ PROJESİ'NE TÜRKİYE DAMGASI


Erdoğan, 2015 yılının ilk 11 ayı itibariyle ticaret hacmimiz in 122 milyon dolara ulaştığını belirtti. Senegal'deki bazı Türk şirketlerinin attığı adımların gurur vesilesi olduğunu belirten Erdoğan "SUMMA şirketimiz tarafından 11 ay gibi kısa bir sürede yapılan Dakar Uluslararası Konferans Merkezi, uluslararası inşaat sektörü dergisi, INR dergisi tarafından kültürel yapılar alanında 2015 yılının dünyanın en iyi projesi seçilmiştir. Sayın Başkan yeni bir müjdeyi daha vermiş oldu. O da Senegal Hava limanının yapımı ve işletilmesi. Bu da SUMMA ve LİMAK ortaklığıyla gerçekleştirilecek" dedi.



İNŞAAT FİRMALARINI ÖVDÜ


"Hele hele bir adım daha var ki bu şahsım için de çok stratejik." diyen Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü: "THY ile Senegal Hava Yollarının ortaklık anlaşması meselesi. Bu çalışma devam ediyor. Eğer anlaşmayla noktalanırsa, o zaman Dakar Havalimanı yapılacak yeni tesislerle birlikte çok önemli bir noktaya ulaşılmış olacaktır.” Özellikle spor kompleksleri konusunda da Türk müteahhitlik sektörünün dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Erdoğan, “Yeni bir adım daha burada atacağız. onunda bugün yarın imzası atılır, özellikle DM Yatırım ve İnşaat Firması, Senegal'in başkenti Dakar'da bir hal binasıyla, tır parkı projesini şu anda üstlenmek üzeredir. Bu da tabii çok çok önemli bir yatırım olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.


#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#Afrika açılımı
#Güney Amerika
#Türk şirketleri
8 yıl önce