|

Şüpheli işlem bildirimi ikiye katlandı

Civar ülkelerde yaşanan savaş ve terör olayları Türkiye’yi; terörün finansmanı ve kara para aklama konularında daha sıkı tedbir olmaya zorluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:16 - 27/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Şüpheli işlem  bildirimi ikiye katlandı
​Şüpheli işlem bildirimi ikiye katlandı

İçerde de PKK ve FETÖ gibi örgütlerle mücadele eden Türkiye, bankacılık sektörü aracılığıyla bu konuda mücadele ediyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından dün düzenlenen çalıştayda bu konu ele alındı.

İŞ YÜKÜMÜZ 10 KAT ARTTI

İstanbul’da düzenlenen çalıştayda konuşan MASAK Başkanı Osman Dereli, 2016’nın terör olaylarının yoğun yaşandığı bir dönem olduğunu ifade ederek, “Yaşadığımız coğrafyadaki gelişmelerle birlikte MASAK’ın iş yükü 10 kat arttı. Bu durum bize göstermiştir ki terörün finansmanı ve suç gelirleriyle mücadelede kolluk kuvvetlerinin, adli birimlerin mücadelesinin yanında MASAK’ın da önemi gün geçtikçe ortaya çıkmıştır” dedi.

2016’DA 132 BİN
ŞÜPHELİ İŞLEM

Dereli, Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanıyla daha etkin şekilde mücadele etmek için son gelişmelerin, MASAK’ın kapasitesinin artırılması ve yeniden yapılandırılmasının bariz bir gereksinim olduğunu gösterdiğini kaydetti. Şüpheli işlem bildirimlerindeki artışa dikkat çeken Dereli, “Belli bir orana geldi, sayıca arttı ama burada kalite önemli. MASAK olarak kalite önem vermek istiyoruz. 2015’te 74 bin civarında olan şüpheli işlem bildirimi sayısı 2016’da 132 bin 500’e ulaştı. Bunun 117 bini bankalarımız tarafından bize bildirildi” bilgisini verdi.

ÇOK BAŞLILIK SIKINTI DEMEK

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ise uluslararası alanda; gittikçe önem kazanan ortak raporlama standartları, uluslararası vergi anlaşmaları ve uygulama kurallarındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Türkiye’nin çıkarlarını dikkate alarak doğru bir uygulama için çaba sarf ettiklerini kaydeden Aydın, “Farklı ülkelere uygulanmakta olan yaptırım ABD, AB ve BM gibi 3 ana listeden kontrol edilmektedir. Biz bankalar olarak, bu çok başlı yapıda çözümüne ihtiyaç duyduğumuz konularda muhatap bulmakta zorlanıyoruz” dedi.


#MASAK
#Osman Dereli
#Hüseyin Aydın
7 yıl önce