|

Sur’da tarih ve kültürü koruruz

Terör örgütünün hedef aldığı Diyarbakır Sur’daki tarihi yapıların aslına uygun olarak restore edileceğini belirten Turizm Bakanı Mahir Ünal, kimlik ve sosyal dokuyu koruyacak bir çalışma yapılacağını belirtti. Ünal, mimari özelliklerin ön planda tutulacağı çalışmanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacağını kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:00 - 10/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, terör örgütünün saldırıları dolayısıyla zarar gören Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yürütülecek projenin kentsel dönüşüm projesi olmadığını vurguladı. Trabzon'da sohbet ettiğimiz Bakan Ünal, Sur'daki çalışmanın bir kentsel koruma ve düzenleme projesi olduğunu, dolayısıyla TOKİ'nin yapacağı bir iş olmadığını kaydetti.


Sur'la ilgili 1939 yılında Büyükşehir Belediyesi'nin de altında imzası olan bir koruma planın varlığına dikkat çeken Bakan Ünal, “Koruma planı olduğu için kimse Sur'a dokunamaz. Orada 400'e yakın bizim tescilli binamız var. Kültür bakanlığının tescil ettiği bina var'' dedi. Sur'la ilgili Diyarbakır'ın kimlik ve sosyal dokusunu koruyarak, mimari özelliklerini muhafaza edeceklerinin altını çizen Ünal, "Buna Hamamönü, Beypazarı örnek olarak gösterilebilir. Sayın Başbakan Toledo örneği vermişti. Bu örneği vermesinin sebebi Toledo korunarak yenilenmiş bir çalışma. Gerçek anlamda baktığınız zaman Sur tam bir kalkan balığı şeklindedir biliyorsunuz'' diye konuştu.



KÜLTÜR POLİTİKALARI ŞEHİR ÜZERİNDEN SOMUTLAŞACAK


Kültür politikalarını şehir üzerinden somutlaştıracaklarını belirten Ünal, ''Kültürü şehir üretir. Ve şehrin kültür üretebilmesi için iki şey önemlidir. Şehrin hafızası ve kimliği. Bugün Floransa'ya gittiğiniz zaman bizi şehrin hafızası karşılıyor. Bir şehrin kültür üretebilmesi için o şehrin bir hafızasının ve kimliğinin olması lazım. Bizim şehirlerimizin yeniden tarihi dokusunun ihya ediyoruz'' ifadelerini kullandı.



KENTLER SOSYALLEŞECEK


Diyarbakır'ın önemine değinen Ünal, ''Şehrin kurulduğu merkezi biz ortaya çıkaracağız. İstanbul, Suriçi, Ankara, Edirne, Kars İznik bu anlamda çok önemli. Tarihi dokusu olan ve tarihi dokusunu ihya etmemiz gereken şehirler. Şehrin hafızasını o tarihi kültürel miras belirliyor. Onun yanına bizim müzeler koymamız gerekiyor. Çünkü şehrin hafızası müzelerde ihya edilir. Tiyatrolar, kütüphaneler, İnsanın sosyalleşebileceği şehirler oluşturmamız gerekiyor. Biz artık şehirlerimizle ilişki kuramıyoruz. Oysa bir insan şehirle ilgili ilişki kuramazsa bu defa kendi kişiliği ile ilgili sorun yaşar'' dedi.



1939'daki orijinal haliesas alınacak


Sur'la ilgili olarak 1939'dan beri hava çekimleri olduğunu söyleyen Bakan Ünal, bütün tarihi mimarisinin tek tek tespit edilerek fotoğraflandığını ifade ederek şunları söyledi: "Orada herhangi bir şekilde bunların iddia ettiği gibi yok efendim bir rant oluşturuldu. Kentsel dönüşümün yapılması diye bir şey söz konusu değil." Yeni binaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacağını paylaşan Bakan Ünal, ''Biz orada işin korunarak yapılması tarafındayız. Çevre bakanlığımız çevre analizlerini yapıyor'' dedi. Projenin başlama tarihi ile ilgili olarak da Ünal, ''Başlanma tarihi ve maliyetini bütün detaylarıyla Başbakan Diyarbakır'da bir basın toplantısıyla duyuracak. Operasyonlar bitince hızlı bir şekilde çalışmalara başlayacağız'' diye konuştu.



Kışanak TOKİ projelerini durdurdu


TOKİ'nin Sur'da Büyük Şehir Belediyesiyle yürüttüğü 2 tane projesi olduğu bilgisini paylaşan Bakan Ünal, şu bilgileri verdi: ''Bir tanesi Lalepaşa'da Hz. Süleyman Camii'nin olduğu tarafta diğeri ise Şemhane'de. TOKİ çalışmayı zaten büyükşehirle beraber yapmış. Yüzde 65 oranında da Lalepaşa ve Şemhane'de kamulaştırmayı sağlamış. Yıkımları da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yapmış. Ama Gülten Kışanak geldikten sonra bütün bu çalışmaları durdurmuş. TOKİ'nin tek başına inisiyatifi söz konusu değil."



Şehir dersi konulacak






Ünal, uzun zamandır yapımı bitmeyen Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası CSO'yu Kültür Bakanlığı bünyesine aldıklarını belirterek bunun için 100 milyon lira bütçe aldıklarını söyledi. Şehrin kültür üretmesi gerektiğini savunan Ünal, ''Bizim şehirlerimizin hafızasını ve kimliğini canlandırmamız gerekiyor. O yüzden Orta okul ile liseye şehir dersleri koyacağız. Çocuk kendi şehriyle tanışacak ki şehrine bir aidiyeti olsun. Buna ihtiyacımız var. Çünkü artık çocuklarımız fiziki coğrafyadan ziyade sanal coğrafyada yaşamaya başladı dedi.




#Mahir Ünal
#sur
#cizre
#terör operasyonları
#toki
#mahir ünal
8 yıl önce