|

Suudi Arabistan petrolü domino taşını harekete geçirdi

Suudi Arabistan tarihinin en büyük tasfiye operasyonu başladı. Suudi Arabistan’da Başsavcılık, operasyon kapsamındaki gözaltıların henüz birinci dalgayı oluşturduğunu açıkladı.Kraliyet ailesinden 11 prens ve onlarca bakanın tutuklanması ile petrol fiyatları iki yılın zirvesine çıktı.İki trilyonluk değeriyle dünyanın en büyük halka arzı olarak görülen Suudi Arabistan'ın en büyük petrol şirketi Aramco bu süreçten olumsuz etkilenebilir. Ekonomist Cüneyt Paksoy, risk vurgusu yaptı.

Ömer Faruk Aktaş
15:00 - 8/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 15:48 - 20/08/2019 Salı
Yeni Şafak
Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın başlattığı tasfiye operasyonu ile Ortadoğu'da yeni oyun kuruluyor.
Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın başlattığı tasfiye operasyonu ile Ortadoğu'da yeni oyun kuruluyor.

Küresel güç mücadelesinin merkezi konumundaki Ortadoğu, tarihin en büyük tasfiye operasyonu ile karşı karşıya kaldı. ABD, Avrupa, Rusya ve Çin merkezli büyük bir mücadelenin Ortadoğu üzerinden devam ettirdiği sıcak savaşın büyümesi kaçınılmaz görünüyor.

Suriye'de ve Irak'ta yaşanan mezhepsel çatışmaların Arap yarımadasına Yemen üzerinden taşınması, yeni bir savaş dalganın habercisi durumunda.

Petrol fiyatları iki yılın zirvesinde

Suudi Arabistan'daki tasfiye hareketi sonrasında küresel piyasalarda oluşan panikle petrol fiyatları iki yılın zirvesine çıktı.


Piyasa oyuncuları süreci yakından izleyecek

Suudi Arabistan'daki tasfiye operasyonu değerlendiren Ekonomist Cüneyt Paksoy, "Global piyasalar bu süreci ve devamında ki gelişmeleri yakından takip edeceklerdir. Sular durulmadıkça ve yeni oluşacak dengeler barış ortamını güçlendirmedikçe global dünyanın gözü Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Irak ve İran üzerinde olmaya devam edecektir" dedi.

Paksoy, "Bu süreç bir bakıma arka planda ABD, Avrupa, Rusya ve Çin merkezli bir büyük mücadelenin de Ortadoğu üzerinden devam ettiğini bize gösteriyor. Taşlar yerine oturana kadar ve saflar belirlenene kadar piyasa oyuncuları süreci yakından izleyecekler" dedi.

"Petrole bağımlı ekonomiler doğal olarak etkilenecek"
Paksoy, "Şimdilik petrol fiyatları üzerinden kendini hissettiren bu süreç ilerde diğer piyasalara da etki etme ihtimalini masada tutacaktır.
Brent Petrol 200 haftalık ortalama olan 60-62 dolarlar üzerinde kaldıkça 65-75 dolar aralığını hedef yapabilir.
Buda Türkiye dahil petrole bağımlı ekonomileri doğal olarak etkileyecek ve hesaplar gözden geçirilecektir" açıklamasında bulundu.

Dünya'nın en büyük halka arzı 'Aramco'

"Aşırı silahlanma ve harcama sebebiyle ve uzun bir süre düşük seyreden petrol fiyatları sebebiyle bütçesinde açık veren ve bu açığı kapatmak için 2018 senesinde
Aramco'yu ilk adıma yüzde 5'lik kısmı
ile halka açmaya hazırlanan ve
2 trilyonluk
değeriyle dünyanın en büyük
halka arzı
olarak görülen sürecin bu süreçten etkilenme riski de olacak gibi görünüyor" diyen Paksoy, "ABD'li yatırımcıların yanında ve Çin'in ağırlıklı ilgilendiği halka arz sürecine dair haber akışı 2019'a doğru ötelenebileceği yönünde.
Global piyasalar
a direk etki etmesi beklenen
Aramco
'nun arz süreci de Suudi Arabistan'da devam eden siyasi kriz süreci gibi yakından takip edilecek" dedi.

Tasfiye operasyonu başladı

Suudi Arabistan tarihinin en büyük tasfiye operasyonu başladı. Suudi Arabistan’da Başsavcılık, tasfiye operasyonu kapsamındaki gözaltıların henüz birinci dalgayı oluşturduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan, önceki akşam 11 prens, eski bakan ve iş adamlarını tasfiye operasyonu kapsamında gözaltına almıştı. Suudi Arabistan, gözaltına alınanların banka hesaplarını dondurma kararı aldı.

Telekomünikasyon ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şüphelilerin banka hesaplarının dondurulmasının yanı sıra bu kişilerin tüm varlıklarının devlet mülkü olarak kaydedileceği aktarıldı.


Suudi Arabistan'da önceki gece 11 prens, 5 General ve 12 Albay tutuklandı. Tutuklanan isimlerle ilgili dikkati çeken bir detay var. Aralarından bazı isimler eski Veliaht Prens Muhammed Bin Nayif'e yakınlığıyla biliniyor.

Kral Selman'ın talimatıyla ülkedeki rüşvet ve yolsuzlukların engellenmesi için Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun kurulması kararlaştırıldı. Kurulan komisyonun kararıyla 11 prens ve çok sayıda eski bakan tutuklanmıştı.


Muhammed bin Salman kimdir?

Babası tahta çıktığından beri, Suudi Prensi Muhammed bin Salman istikrarlı bir şekilde hızla yükseldi. Muhammed bin Salman, Suudi Arabistan Kralı Selman'ın veliaht prensi.

Veliaht prens, babası kral olmadan önce de ona yakınlığıyla öne çıkan bir isimdi.

Haziran 2017'de Suudi Arabistan Kralı Selman, veliaht prens Nayif'i görevden alarak yerine oğlu Muhammed bin Selman'ı atadı. Kral Selman'ın bu hamlesi, 'yumuşak darbe' olarak nitelendirildi.


  • Trump'tan 'tasfiye' desteği
  • Suudi Arabistan'da meydana gelen gelişmeler ilişkin ABD Başkanı Trump'tan dün bir açıklama geldi. Trump, "Kral Selman ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi tam olarak ne yaptıklarını biliyorlar. Şu kötü davrandıklarından bazıları yıllarca ülkelerini sağdılar" ifadelerini kullandı.


#Suudi Arabistan
#Tasfiye operasyonu
#Muhammed Bin Salman
#ABD
#Donald Tump
#Cüneyt Paksoy
#Ömer Faruk AKTAŞ
6 yıl önce