|

Taksideki şehir efsanesi

Ünlülerin yatırım aracı olarak görülen taksi plakası konusunun şehir efsanesi olduğu ortaya çıktı. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, “Bir taksi plakası olan ikinciyi alamıyor” dedi.

Yeni Şafak ve
13:26 - 20/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:28 - 20/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Yahya Uğur: Bir taksi plakası olan ikinciyi alamıyor.
Yahya Uğur: Bir taksi plakası olan ikinciyi alamıyor.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da indi-bindi tarifesiyle birlikte yeniden gündeme gelen taksiler, bir nevi yatırım aracı olarak görülüyor. Hatta "Ünlü sanatçının yatırımı", "Futbolcuların ikinci gelir kaynağı", "Parasını plakaya yatırıyor" haberleri de taksinin yatırım aracı olduğun gösteren haberler her zaman yapılıyor. Konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, bunun bir şehir efsanesi olduğunu söyledi.



Kişilerin plaka alıp taksicilik yapması gerektiğinin şart olduğunu ifade eden Uğur, “Bir takım çevreler hayali plaka satmak için şehir efsaneleri çıkarıyor. Sanatçılar, futbolcular plaka yatırımı yapıyor diye efsaneler çıkıyor. Böyle bir şey yok” dedi. Bir taksinin günlük kazancının 400-600 lira olduğuna değinen Uğur, taksinin Türkiye'de 10 milyar liralık bir ekonomi olduğuna da dikkat çekti.



İkinci alınamıyor

Uğur, “Taksi plakalarına ilişkin kamuoyu çok yanlış bilgilendirilmiş. Ünlülerin yatırım aracı olarak 90 tane, 100 tane plaka sahibi olduğu biliniyor ancak bir taksi plakası olan ikinciyi alamıyor. Bu şekilde piyasaya bilgi verilerek, değer artırılıyor. Taksi plakası alım-satımında bir borsa varmış gibi gösteriliyor ve hayali satışlar yapılıyor. Bundan sonra plakayı alacak kişiler araştırılacak ve geçimini taksicilikle kazanmak isteyenler alabilecek” diye görüş verdi.



Plaka almanın şartları

Resmi Gazete'de yayımlanan “Ticari Plakaların Verilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Karar”a göre plaka almanın şartları şöyle:


* Taksi, dolmuş ve minibüslerde; Şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğini beyan etmiş ve ilgili meslek odasına, ilgili meslek odasının bulunmadığı yerlerde ise şoförler odasına üye olmak


* Umum Servis araçlarında; Şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçtiğini beyan etmiş ve ilgili meslek odasına, ilgili meslek odasının bulunmadığı yerlerde ise şoförler odasına üye olmak veya ticaret odalarına kayıtlı taşımacı şirketlerce şehir içinde taşımacılık yapmak.


* Ticari plaka, kapalı teklif usulü ile aşağıdaki şartlar dikkate alınarak, trafik komisyonunun tespit edeceği esaslara göre veriliyor.


* Ayrıca İlin ihtiyacı dikkate alınarak dağıtılacak ticari plaka sayısı trafik komisyonunca tespit edilecek ticari plakanın serbest piyasadaki tahmini bedelinin %80'ine tekabül eden muhammen bedeli, müracaat şekli, süresi, ihale zamanı ve diğer hususlar mahalli vasıta ve/veya en az iki gazete ile kamuoyuna duyurulur.


* Tespit edilen ticari plakalar ikişer aylık dönemlerde bir yılda altı defa verilebilir.


* Kapalı teklif zarfları trafik komisyonları huzurunda açılır ve en yüksek bedeli teklif edenlerde başlamak üzere o dönem için tespit edilen miktarda ticari plaka verilir. Eşit ücret teklif edenler arasında trafik komisyonu huzurunda kura çekilir.


* Müracaat edenlerden, trafik komisyonunun tespit edeceği muammen bedelin 1/5'i teminat olarak peşin alınır.


* Plaka bedelinin kalan kısmı ödenmedikçe plaka almaya hak kazananlara ticari plaka verilmez, kazanamayanların teminatları iade edilir.


#Taksi
#Plaka
#Taksi plakası
#Yahya Uğur
#İstanbul Taksiciler Esnaf Odası
#Hayali satış
7 yıl önce