|

TANAP’a ilk gaz akışı ocakta

Yüzde 80’i tamamlanan TANAP’a ilk doğal gaz test amacıyla önümüzdeki ocakta verilecek. Haziran 2018’e kadar ise 'asrın projesi' ticari gaz için hazır hale getirilecek. İlk müşterisi BOTAŞ olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:09 - 6/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​TANAP’a ilk gaz akışı ocakta
​TANAP’a ilk gaz akışı ocakta

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projenin Türkiye’ye gaz taşıyacak “Faz 0” olarak adlandırılan kısmında yüzde 80’lik ilerleme sağlandığını açıkladı. Bu yıl sonuna kadar söz konusu kısımla (Faz 0) ilgili mekanik işlerin tamamının bitirilmesi planlanıyor. Ardından, devreye alma çalışmaları başlayacak. 2018’in Ocak itibarıyla ilk test gazı verilecek. Gerekli testler yapıldıktan sonra, inşallah 2018’in Haziran ayında da ticari gaz için hazır olunacak. Operasyon için de çalışmalarımızı başlattık, ciddi miktarda eleman alımı yapıldı” diye konuştu.

Projenin, Türkiye-Gürcistan sınırından başlayıp Eskişehir’e kadar uzanacak “Faz 0” kısmının bin 334 kilometre uzunluğunda olduğunu ifade eden Düzyol, “İlk etapta BOTAŞ’a gaz vermek üzere kullanacağımız kompresör ünitelerini Eskişehir'de inşa edeceğiz” dedi.

ÇANAKKALE İÇİN ÖZEL GEMİ

Eskişehir’in batısından başlayarak Avrupa’ya kadar uzanacak olan karasal boru hattı ve deniz geçişlerinin olduğu kısımda da yaklaşık yüzde 45’lik bir ilerleme kaydeden Düzyol, projenin Çanakkale deniz geçişinin de bu yaz sonunda gerçekleştirileceğini ifade etti. Düzyol, burada çalıştıkları Malezyalı şirketin, kendini akıntıya karşı dengeleyebilen ve suyun üzerinde hiç hareket etmeden kalabilen bir gemiyi bölgeye getirerek deniz geçişini inşa edeceğini anlattı.


Botaş %30
tasarruf etti

Saltuk Düzyol, TANAP’ta revize ettikleri bütçenin 8,5 milyar dolar olduğunu ve ilk hesaplamalarına göre 3,2 milyar dolar tasarruf sağladıklarını da dile getirdi. Düzyol, “Yatırım dönemi ve bankalarla yapılan müzakereler devam ediyor. Tasarruf edilen 3,2 milyar doların yüzde 30’u BOTAŞ’ın harcaması gereken bir paraydı. Türkiye açısından ciddi bir tasarruf oldu” diye konuştu. Düzyol, takvimlerine göre Avrupa’ya gaz verebilmek için gerekli tüm çalışmaların 2019’un Temmuz ayı itibarıyla bitirileceğini aktardı.

#​TANAP
#Gaz akışı
#BOTAŞ
7 yıl önce