|

TANAP'ın erken bitmesi doğalgaz fiyatlarını düşürebilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın 'TANAP planlanandan erken bitebilir' açıklamasının ardından gözler projenin olası ilk etkilerine çevrildi. Uzmanlar, TANAP’ın bitmesiyle Türkiye’de doğalgaz fiyatlarında ucuzlama görülebileceğini açıkladı.

Yeni Şafak
15:54 - 6/10/2017 Cuma
Güncelleme: 16:01 - 6/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
TANAP için çalışmalar sürüyor.
TANAP için çalışmalar sürüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın “TANAP planlanandan erken bitebilir” açıklaması enerji çevrelerinde son derece olumlu karşılanırken, konunun uzmanlarına göre bu projenin erken bitmesi, Türkiye’de doğalgaz fiyatlarında ucuzlamayı da beraberinde getirebilir.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, TANAP projesinde Çanakkale Boğazı denizaltı boru döşeme kısmının önemli bir kilometre taşı olduğuna dikkati çekti.

“Azeri gazı diğer kaynaklara göre daha ucuz”

Bakan Albayrak’ın açıklamalarının son derece önemli ve memnuniyet verici olduğunu dile getiren Kumbaroğlu, “Azeri gazı diğer kaynaklara göre daha ucuz olduğundan TANAP’ın bitmesiyle Türkiye’de doğalgaz fiyatlarında ucuzlama görülebilir” ifadesini kullandı.


“Türk Akım için örnek olabilir”

TANAP gibi dev bir projenin beklenenden önce tamamlanmasının Türkiye’nin içinde bulunduğu diğer önemli projeler için de örnek olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“TANAP’ın erken tamamlanması Türk Akım için de örnek teşkil edeceği gibi başta Doğu Akdeniz olmak üzere bundan sonraki projeler için de cesaret verici.

Umarım gelecek dönemlerde karar vericiler atacakları adımlarla bu yükselişimizi daha da taçlandırır ve ülkemiz enerji açısından çok önemli olan konumunu sağlamlaştırır.”

Kısaca TANAP

Toplam bin 850 kilometre uzunluğa sahip olacak TANAP, yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak. Söz konusu miktarın 6 milyar metreküpünün Türkiye'nin talebinin karşılanması için kullanılması, 10 milyar metreküplük kısmının da TAP ile Avrupa'da değerlendirilmesi öngörülüyor.

  • Projeyle gelecek yıl Haziran veya Temmuz ayında Türkiye'ye ilk gazın taşınması planlanıyor.
#Berat Albayrak
#TANAP
#Gürkan Kumbaroğlu
7 yıl önce