|

Tarım hasılamız potansiyelin altında

Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, Türkiye'nin tarım hasılasının gerçek potansiyelinin altında olduğunu söyledi. Uzun vadeli planlar yapmak gerektiğini belirten Kopuz, " Yağ, un ve şeker var. Helva yapacak bir politikaya ihtiyacımız var” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/09/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:18 - 9/09/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Tarım hasılamız potansiyelin altında
​Tarım hasılamız potansiyelin altında

WordFood İstanbul Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı 2. gününde dünyanın önemli isim ve markalarını ağırlamayı sürdürüyor. Fuara destek veren kuruluşlar arasında yeralan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Fedarasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, Yeni Şafak’a özel açıklamalarda bulundu. Kopuz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile orta ve uzun vade tarım ve hayvancılık politikaları oluşturulmak istediklerini kaydetti.

TARIMDA TEZATLAR VAR

Türkiye'nin 2 milyar dolar fındık ihracatı yaptığına işaret eden Kopuz, fındık borsasının Avrupa’da değil Türkiye’de olması gerektiğini söyledi. Buna benzer tezatlıklar olduğunu belirten Kopuz, "Bunlar düzeltilirse Türkiye’nin büyük bir potansiyeli var. Bugün Avrupa Birliği'nde Hollanda süt ürünlerinde 7 milyar avronun üzerinde ihracatı gerçekleştiriyor. Tek kalemde bunu yapıyor. Demek ki bizim Tarım ve Hayvancılık politikalarımız daha net belirlememiz lazım. Dönemsel olmaması lazım" diye konuştu. “Yağ, un, şeker var helva yapacak bir politikaya ihtiyacımız var” diyen Kopuz, Türkiye’deki tarım potansiyelinin çok daha fazla olduğuna dikkat çekti Fuar ve sektör hakkında değerlendirmelerde bulunan Kopuz şunları söyledi: “Ürünlerimiz Ar-Ge ve inovasyona yapılan yatırımlarla hergeçen yıl büyüyor. Bu sevindirici ama istediğimiz seviyelerde değiliz. 2030 yılında hedefimiz gıda ve içecek sektörünü 20 milyar dolar seviyesine getirmek.”

  • Gıdanın devleri Türkiye’de
  • ITE Turkey tarafından bu yıl 25’ncisi düzenlenen WordFood İstanbul Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı’na 15 binin üzerinde katılımcı bekleniyor. Fuarda temel gıdaların yanı sıra gıda atıklarından enerji üreten firmalar bulunuyor. Yeni Şafak’ın sorularını cevaplayan Fuar Sözcüsü ITE Turkey Gıda Grup Direktörü Semi Benbanaste, “112 ülkeden satınalma heyetleri getiriyoruz. Buradaki ziyaretçilerimizle buluşup, onlarla iş yapma olanaklarına sahip oluyorlar. Ekonomi Bakanlığı ise, buradaki katılımcılara yüzde 50 destek veriyor“ diye konuştu.
  • 120 SATIN ALMA SORUMLUSU FUARDA
  • Fuarın, dernek, otel, resteron ve kafelerin satın alma birimlerini biraraya getirdiklerini söyleyen Benbanaste, etkinliğe 120’den fazla otel satın alma sorumlusunun katıldığını ifade etti.
#Tarım
#Ekonomi
#Şemsi Kopuz
7 yıl önce