|

Tarım Kredi 13 şirketini halka açıyor

Çiftçiye 10 yılda 17 milyar lira kredi kullandıran Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği, merkezini İstanbul'a taşıyor. Birlik bünyesindeki 13 şirketi tek çatıda yönetme kararı aldıklarını söyleyen Birlik Genel Müdürü İrfan Güvendi, " Hedefimiz üç yıl içerisinde elimizdeki bütün şirketleri halka açık hale getirmek" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 22:11 - 30/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği (TKKB) Genel Müdürü İrfan Güvendi, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile birliğin yeni yapısını ve Rusya ile yaşanan süreç nedeniyle tarımsal ürünlerdeki gelişmeleri değerlendirdi. Tarım Kredi Şirketleri Topluluğu (TKŞT) olarak bundan sonraki ilk hedeflerinin 3 yıl içerisinde ellerindeki bütün şirketleri halka açık hale getirilmesi için Borsa İstanbul A.Ş'ye başvurmak olduğunu dile getiren Güvendi, ilk aşamada Tarım Kredi Yem A.Ş ile İmece Plastik A.Ş şirketlerini halka arz etmeyi planladıklarını söyledi.



CİROLARI 2,4 MİLYAR DOLAR


Birlik bünyesindeki şirketlerin 2015 yılı ciroları toplamının 2,4 milyar lirayı aştığını belirten Güvendi, bu yılsonu beklenen kar oranının 120 milyon lirayı geçeceğini kaydetti. Güvendi, geçen yıl çiftçilere 1,8 milyar lira, son 10 yılda ise toplamda 17 milyar liralık sıfır faizli kredi kullandırdıklarını anlattı. Kredi tahsilat oranın da yüzde 98'lerde olduğunu kaydeden Güvendi, şirketler topluluğu şeklinde örgütlenme ile bir yandan şirketlerin daha verimli çalışmaların sağlanacağını, karlılıklarının artırılacağını, diğer yandan da ortaklara daha iyi hizmet vereceklerini söyleye Güvendi, tarımsal girdi maliyetlerinin gerilemesiyle çiftçinin de kazanacağını söyledi.



2016 VE SONRASI YATIRIM PLANLARI


Önümüzdeki yıldan itibaren yatırım yapmayı planladıkları alanlar hakkında da bilgi veren Güvendi, yatırımların tamamlanması ile toplam istihdamın da 3 binlerden 5 bin kişiye çıkarılacağını söyledi. Güvendi gerçekleştirilecek yatırımları sıralarken de; lisanssız güneş ve rüzgar enerjisi üreten sistemlerin satış, bakım ve onarımına, bioetanol üretimine, şeker üretimine, hazır gıda, dondurulmuş gıda, salça ve konserve üretimine, endemik bitkilerin değerlendirilmesine, aspir, soya ürünlerinin işlenmesine, yaş sebze ve meyve iticaretine, kayısı, incir ve kuru üzüm başta olmak üzere kuru meyve ticaretine, narenciye ticaretine, lisanslı depoculuk, merkezi depolama ve lojistiğe gireceklerini söyledi.







ÇİĞ SÜT PROJESİ


Güvendi, üreticilerinin topladıkları çiğ sütleri direk olarak tüketiciye ulaştırmak için bir projeleri olduğunu, bu taleplerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ilettiklerini, bunun için bir yönetmeliğe ihtiyaç olduğunu ancak hijyen açısından riskli bir ürün olması sebebiyle bakanlığın konuya biraz tedbirli yaklaştığını kaydetti. Söz konusu uygulamaların Avrupa'da özellikle Hollanda'da uygulamalarının olduğunu vurgulayan Güvendi, bu sistem için hijyen kontrollerinde özel kitler olduğunu oluşturulabilecek soğuk zincirin her aşamasında bu kitler kullanılarak antibiyotik kalıntısı olup olmadığının belirlenebileceğini, bakteriyel ölçümlerin yapılabildiğini söyledi.



Çiftçinin kara gün dostu


Tarım Kredi Kooperatifleri, geçen yıl sel, su baskını, dolu don gibi afetlere maruz kalan 35 bin çiftçinin 470 milyon liralık borcunu erteledi. 7 yılda afetlerden zarar gören toplam 200 bin çiftçinin 1,7 milyar lira borcunu erteledi. Kefilsiz ve ipoteksiz kredi uygulamasını sürdüren TKK'nın 2014 yılındaki kredilerin dağılımı şöyle oldu: Genel ihtiyaçta kullandırılan kredi miktarı, 2,2 milyar lira, hayvancılıkta 568,5 milyon lira, bitkisel üretimde 2,3 milyar lira, zirai aletler alanında 248,4 milyon lirakullanıldı. Tüm bu alanların dışında kalan diğer ihtiyaçlarda ise 636 milyon lira ve toplamda da 5,950 milyar lira kredi verildi.





#Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği
#Tarım Kredi
#İrfan Güvendi
8 yıl önce