|

Tekstilde Ukrayna yolculuğu hızlanacak

Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Vasyl Bodnar, iki ülke arasında planlanan serbest ticaret anlaşması çalışmalarında sona yaklaştıklarını söyledi. Bodnar, "Bu anlaşma ile Türk tekstil ürünlerinin Ukrayna’ya girişi çok kolaylaşacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/09/2016 Cuma
Güncelleme: 16:05 - 30/09/2016 Cuma
Yeni Şafak

Bavul ticaretinde öne çıkan Ukrayna ile ticari ilişkiler hızlanıyor. Türk tekstil ürünlerinin Ukrayna'ya girişinin kolaylaşması için çalışmalar hızlandı. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen “Türkiye-Ukrayna Ekonomik İlişkileri" programında konuşan Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Vasyl Bodnar, iki ülke arasında yapılması planlanan serbest ticaret anlaşması konusunda çalışmaların büyük bir kısmının tamamlandığını söyledi. Bu anlaşmayla özellikle Türk tekstil ürünlerinin Ukrayna'ya girişinin çok kolaylaşacağına işaret eden Bodnar, Türk girişimcilerin Ukrayna'dan AB ülkelerine de satış yapabileceğini vurguladı.



İki ülke dostluğunu pekiştirdi


Bodnar, 15 Temmuz hain FETÖ saldırısına yönelik de görüş bildirdi. Bu yıl Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Bodnar, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la verimli bir görüşme gerçekleştirildi. Ukrayna'nın zor günlerinde Türkiye'nin Ukrayna'yı nasıl desteklediğini hatırlıyoruz. Ukrayna Devlet Başkanı da 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye'de demokrasinin desteklenmesi çağrısında bulunmuştu. Türkiye ve Ukrayna arasında temeli daha önceden atılan ilişkileri geliştirmememiz için hiç bir engel yok" şeklinde konuştu.



Ticaret hacmi artıyor


Başkonsolos Bodnar, Avrupa Birliği'yle (AB) ekonomik anlaşmalar imzaladıklarını belirterek, “Bu anlaşmalarla Avrupa'ya giden Ukrayna mallarının sayısı arttı. Bölgedeki diğer ülkelerle de sıkı işbirliğimiz başladı. Potansiyeli en büyük işbirliği ise Türkiye ile yapılan işbirliği. Rusya ile yaşanan savaştan dolayı Ukrayna'daki ticaret hacmimizde yüzde 22 düşüş oldu. Fakat şu anda Ukrayna ekonomisinde iyileşme var" dedi.



Türk müteahhitler Ukrayna'ya hakim


Ukrayna'da yapılan inşaatların büyük bir kısmının Türk müteahhitler tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Bodnar, Türkiye'nin tecrübesiyle Ukrayna'da organize sanayi bölgelerinin kurulmasına ilişkin kanun tasarısının kabul edildiğini de söyledi. Türk işadamlarına Ukrayna'da iş çağrısı da yapıldı.


#Ukrayna
#Vasyl Bodnar
#Türk tekstil ürünleri
8 yıl önce