|

Ticarette yeni rota keşfi

İhracatçılara alternatif pazar arayışında olan hükümet, Asya ve Körfez bölgelerindeki ticaret müşavirliklerinden yeni ticaret pazarları hakkında talep topladı. Bu kapsamda, İran üzerinden Rusya pazarına açılma, Kazakistan’da seracılık, S. Arabistan ve Kırgızistan’da da yaş sebze-meyve alanları ticari olarak ön plana çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2016 Pazar
Güncelleme: 20:17 - 16/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Hükümetin, Rusya ile yaşanan olumsuz süreçten dolayı başlattığı “alternatif pazar” arayışları meyvelerini vermeye başladı. Türkiye menşeli tarım ürünlerinin ithalatına getirilen kısıtlamalar çerçevesinde, Rus pazarında oluşan kayıplar, Asya ve Körfez pazarlarıyla kapanacak. Bu bölgelerdeki ticaret müşavirlikleri kanalıyla alınan farklı talepler, ilgili bakanlıklar aracılığıyla ihracatçılara ulaştırıldı. Üstelik, bunlardan bir kısmı, dolaylı yoldan Rusya kapılarını da Türk tüccarlara açacak. İhracatçıların, ülkelerden gelen talepleri değerlendirerek harekete geçmesi bekleniyor.



Asya'daki Türk Cumhuriyetleri ile Körfez ülkeleri ticaret müşavirliklerinin yaptığı çalışmalar Türkiye'ye ulaştı. Tarım ürünleri ihracatını bu pazarlara kaydıracak yöntemlerden bazıları şöyle:



ÜRÜNLER SORUNSUZ GÖNDERİLECEK




Suudi Arabistan'daki Cidde Yaş Meyve ve Sebze Hali sahip ve yöneticileri ise Türkiye'nin Cidde Ticaret Ataşeliği ile görüşerek, mal alımını daha ileri seviyeye taşımak istediklerini bildirdi. Bu kapsamda, Türkiye ile ticarette tek tek firmalarla muhatap olmak yerine, kurumsal işbirliği talep edildi. Türk ürünlerinin sorunsuz olarak ülke pazarına sokulabileceğinin altı çizildi.



İRAN ÜZERİNDEN RUSYA'YA TRANSFER




İran'da ise Tahran Ticaret Müşavirliği'ni ziyaret eden Duabi merkezli bir firma, Türk ürünlerinin İran üzerinden Rusya pazarına gönderilebileceğini bildirdi.



YAŞ SEBZE MEYVE HALİ AÇILACAK




Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te de Türk Ticaret Müşavirliği'nin yaptığı görüşmeler sonucu, kardeş ülkenin alternatif pazarlardan biri olabileceği belirtildi. Orta Asya'nın lojistik ağında önemli bir geçiş noktası olan ülkede, modern bir yaş meyve ve sebze hali açılabileceği kaydedildi. Narenciye ve yaş meyve-sebze pazarındaki imkanlara dikkat çekildi.



KAZAKİSTAN'DA SERA TANITIMI YAPILDI


Kazakistan'da kurulan ve petrol işleme, liman işletmeciliği, yaş meyve ve sebze üretimi yapan “Altyn Kyran” adlı firma, Türkiye'nin Astana Ticaret Müşavirliği'ni ziyaret ederek, Pavlodar şehrinde kurulacak 34 bin metrekarelik seranın tanıtımını yaptı. Domates üretiminin yapılacağı seranın yanı sıra, Türk firmalarının yaş meyve ve sebze üretmesi halinde Rusya, Kırgızistan, Belarus ve Ermenistan'a sıfır gümrük ile ürünleri ihraç edebilecekleri belirtildi.






#Rusya pazarı
#İhracatçılar
#Türk Cumhuriyetleri
#Körfez ülkeleri
8 yıl önce