|

TL’de 15 Temmuz ruhu

15 Temmuz işgal girişiminin ardından 10 milyar doları TL’ye çevirerek ekonomiye sahip çıkan millet, Türkiye’yi ekonomik diz çöktürme planını da boşa çıkardı. Devlet-millet el birliğiyle başlatılan TL’ye destek hareketi tüm Türkiye'de çığ gibi büyüyor. Ekonomide de 15 Temmuz ruhunu yaşatan seferberlik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “TL ile ticaret, TL ile yatırım” çağrısıyla başladı; her geçen gün yeni adımlarla güçleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 8/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 05:32 - 8/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Hükümetin kamuya mal alımlarının TL ile yapılmasını zorunlu kılan düzenlemesinin ardından kamu kurumlarının peş peşe aldıkları kararlarla milli para hareketine destek büyüdü. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, TMSF, Borsa İstanbul, PTT, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, EPDK, Diyanet ve TSE dövizle işlem yapmama kararı alan kamu kurumları oldu.



DİRENCİ KIRMAYI BAŞARDIK


Merkez Bankası'nın TL'ye sahip çıkacağı açıklamaları, dolar ve avronun direncini kırmaya yetti. Önceki gün başlayan dövizden kaçış dün de sürdü ve dolar 3,38'e kadar düştü. Oda, borsa, birlik, federasyon gibi iş dünyasının yarı resmi kurumları da dövizden TL'ye dönüş seferberliğine katıldı. Kamu-özel işbirliğiyle milli ekonomiye sahip çıkılması küresel piyasalara güven mesajı oldu.





1 haftada 6 avm liraya döndü


Türkiye'deki 360 kadar oda ve borsadan TL'ye destek kararı alanların düşük olması ise dikkat çekiyor. Öyle ki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı sonrası AVM patronlarından kira sözleşmelerin TL'ye çevirenler bir elin parmaklarını geçmeyerek 6'da kaldı. Türkiye'deki 400'e yakın AVM'den TL ile kira sözleşmesi yapanların sayısı 118 iken hala 253 AVM'nin kira sözleşmeleri dolar-avro üzerinden.







#15 Temmuz
#Türk Lirası
#Döviz
7 yıl önce