|

TMO üreticiyi rahatlattı

Eylülden bugüne 140 bin ton fındık alımı yapan TMO’nun piyasada etkinliğini arttırması üreticileri sevindirdi. Kurum, fındıklar için 1.4 milyar liralık ödeme yaptı. TZOB Üyesi Arslan Soydan, "TMO, aşağı doğru düşen fiyatları bir nevi frenledi. Devletin müdahalesi üreticiyi rahatlattı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/11/2017 Pazar
Güncelleme: 00:31 - 26/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
TMO daha önceden randevu
verdiği üreticiden fındık alımını
eylül ayından bu yana sürdürüyor.
TMO daha önceden randevu verdiği üreticiden fındık alımını eylül ayından bu yana sürdürüyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık piyasasında etkinliğini artırması sonrasında 140 bin ton fındık alımı karşılığında üreticilere 1 milyar 400 milyon lira ödeme yapıldı. Kurumun sezon başında sergilediği hamlesi hem fındık piyasasını hem de üreticiyi rahatlattı. TMO’nun piyasaya girmesiyle serbest piyasada yaşanabilecek fiyat düşüşünün önü kesildi. TMO, randevu verdiği üreticiden Giresun kalite fındığın kilogramını 10,5, levant fındığın kilogramını ise 10 liradan satın alırken, 50 randımanlı ürün kilogramı ise 8,50 liradan işlem görüyor.

PİYASAYI DEVLET FRENLEDİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2017 sezonunun tüm üreticiler adına önemli olduğuna dikkat çekerek, “Özellikle son iki üç yıldır serbest piyasada oluşan fiyatlardan dolayı üreticimiz mutsuzdu. Düşük fiyatlar karşısında TMO’nun devreye girmesi artık bir zaruret oluşturdu” dedi. Sezon başından bu yana pazara ciddi miktarda fındık indiğini, pazara inen fındığın önemli oranının ise TMO depolarına girdiğini aktaran Soydan, “Ofisin üreticilerimize çok ciddi katkıları olmuştur. Serbest piyasa son yıllarda üreticilerin beklediği fiyatları oluşturmadığı gibi bu sezonda daha kötü fiyatlarla karşı karşıya kalabilirdik. İşte tam bu noktada TMO hamlesi aşağı doğru düşen fiyatları bir nevi frenlemiş ve durdurmuştur. Devletin müdahalesi üreticiyi rahatlatmıştır” şeklinde konuştu.


100 BİNE YAKIN ÇİFTÇİ VAR

Soydan, eylül ayından beri piyasa olan TMO’nun her gün tonlarca fındığı deposuna koyduğu bilgisini de aktararak, “TMO bugüne kadar 140 bin ton fındık alımı karşılığında da üreticilere 1 milyar 400 milyon lira gibi bir ödeme gerçekleştirmiştir. Bunlar önemli rakamlardır. Belki TMO yetkilileri bile bu kadar miktar fındığın getirileceğini tahmin bile edememiştir. Ofis 10 bin ton fındık alımı içinde yakın tarihlere üreticilere randevu vermiştir” açıklamasında bulundu. Soydan, 100 bine yakın üreticinin TMO’ya fındık verdiğini, ofisin 45 noktada alımlarını sürdürdüğünü belirtti.

  • DEPOLAR HAZIRDA
  • Arslan Soydan, ayrıca ofisin alım şartlarını her geçen gün iyileştirmesinin de üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandığını anımsattı. Arslan, bundan sonra da ofisin alımlarını sürdürmesi ve üretici lehine deposundaki ürünü satışa sunmasının önemini vurguladı. Yaklaşık iki aydır piyasada varlığını sürdüren TMO'ya fındık üreticileri tarafından yoğun ilgi gösterildiğini aktaran Arslan Soydan, fındık üreticilerin ilk tercihinin TMO ve sunduğu fiyatının olduğunu söyledi.
#TMO
#Toprak Mahsülleri Ofisi
#Arslan Soydan
6 yıl önce