|

TOKİ’den tarihe saygı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'nın, Nevşehir'de kentsel dönüşüm için yıktığı gecekonduların altından çıkan 7 kilometre uzunluğundaki tarihi kentte, araştırma çalışmaları devam ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 00:26 - 15/02/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

TOKİ Başkanı Ergün Turan bölgede tarihi bir kentin bulunması üzerine inşaat çalışmalarını durdurduklarını kaydederek, “Nevşehir'in merkezinde kentsel dönüşüm alanında dünyanın en büyük eski yerleşimi olduğu belirtilen bir yeraltı şehri çıktı. Bunun üzerine Nevşehir Belediyesi ile bu alanın korunması konusunda anlaştık ve projeden vazgeçtik. Harcadığımız 90 milyon TL'yi de zarar görmüyoruz. Burası Anadolu tarihine ışık tutuyor” dedi.



3. DERECEDE ARKEOLOJİK SİT ALANI OLDU

TOKİ ve Nevşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında dünyanın en büyük yeraltı şehrinin keşfedildiğini vurgulayan Turan, şöyle devam etti: “Anadolu tarihine yeni bir ışık tutacak tamamen yeni bir keşif. Burası, 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Bu şehirde 7 kilometrelik tüneller uzanıyor. Bunun Nevşehir'e nasıl değer katacağı araştırılıyor.”



Nevşehir'in turizmini büyütecek

Ortodoks dönemine ait yer altı kilisesinin ortaya çıkartıldığını aktaran TOKİ Başkanı Turan, “Bu dünya Ortodoksluğunun tarihi açısından çok önemlidir. Kapadokya bölgesindeki en büyük kiliselerden biri olarak değerlendiriliyor. Tamamıyla yerin altında, yerin üzerinde hiçbir belirtisi olmayan bir alan” açıklamasında bulundu. Nevşehir'de bulunan ilk resimli kilisenin keşfedildiğini belirten Turan, Nevşehir merkezindeki bu resimli kilisenin hizmete açılmasıyla turizme katkı sağlanacağını da belirtti.



#toki
#tarih
#nevşehir
8 yıl önce