|

Tüm çalışanların maaşına 43 lira ek ücret

AK Parti’nin asgari ücret vaadi gerçekleşirse sadece asgari ücretliler değil tüm ücretliler kazançlı çıkacak. Her çalışan 43 liralık daha fazla Asgari Geçim İndirimi parası alacak.

Yeni Şafak
10:40 - 13/10/2015 Salı
Güncelleme: 10:51 - 13/10/2015 Salı
Diğer

Asgari ücretle ilgili seçim vaatleri sürerken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in dikkat çektiği ancak kamuoyunun önemini tam kavrayamadığı bir gelişme otomatik olarak gerçekleşecek.



Habertürk'te yer alan habere göre, asgari ücret AK Parti'nin söylediği gibi 1.300 lira olursa devlet asgari ücretten aldığı vergiden vazgeçmeyecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonunu'nda bu yönde karar alınması için taraf olacak. Ancak eğer bu olursa sadece asgari ücretliler değil tüm ücretliler kazançlı çıkacak. Fark ise Asgari Geçim İndirimi'nden gelecek. Şu anda asgari ücretin net tutarı bin lira brütü ise 1.273 lira. Net 1.300 lira olunca brüt tutar 1.655 lira olacak. Asgari Geçim İndirimi, ise asgari ücretin yıllık brüt tutarına;



-Mükellefin kendisi için % 50'si


-Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u


-Çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7.5'i oranında hesaplanıyor. Böylece evli ve 2 çocuklu bir çalışan şimdiye kadar 1.273 liranın yüzde 75'i olan 97 lira üzerinden 143 lira Asgari Geçim İndirimi alırken artık 1.655 liranın yüzde 75'i oranında yani 1.241 lira üzerinden 186 lira Asgari Geçim İndirimi alacak. Yani her çalışan 43 liralık daha fazla Asgari Geçim İndirimi parası alacak.



YILLIK MALİYET 15.5 MİLYAR LİRA


TUİK rakamlarına göre 30 milyon 141 bin çalışan toplam ayda 1 milyar 296 milyon yılda ise 15.5 milyar lira alacak. Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 1.500 liralık ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) 1.400 liralık vaatleri ise hem asgari ücret üzerinden verginin kalkması hem de asgari ücretin bu yolla artırılmasını içeriyor. Bu vaatler ise bir yandan asgari ücretten alınan 8.7 milyar liralık vergiden vazgeçilmesi diğer yandan Asgari Geçim İndirimi'ni artırarak daha fazla vergi kaybına yol açacak.



CHP her çalışana 71, MHP ise 57 lira daha fazla Asgari Geçim indirimi parası verecek. Ancak yasal düzenleme ile Asgari Geçim indirimi ile asgari ücretli arasındaki bu bağ koparılabilirse sadece asgari ücretlilerin yararlanabileceği bir durum söz konusu olabilecek. Bu yol ise şimdilik bulunmuş değil. Eğer asgari ücretten vergi kalkmazsa devletin bu kez brüt ücret arttığı için maaş üzerinden aldığı gelir vergisi de artan ücretin yüzde 15'i kadar artacak. Ancak bu artış sadece asgari ücretlilerin maaş artışında meydana gelecek. Geri kalan çalışanlarda Gelir Vergisi açısından bir değişiklik olmayacak.



#asgari ücret zam
#agi zam
#maaş zam
8 yıl önce