|

Türk balıkçıya Avrupalı lobi

Türk balıkçılarının devlet teşviklerini gerekçe gösteren Avrupa Komisyonu, Türkiye''den gelen alabalık ürünlerine ek ithalat vergisi getiriyor. Üreticiler, Danimarkalı şirketlerin kararda etkili olduğunu savundu. Tarım Bakanı Eker ise, kasım ayına kadar Türkiye lehine alternatifler üzerinde çalışacaklarını söyledi.

.
00:00 - 25/10/2014 Cumartesi
Güncelleme: 21:26 - 24/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Türk balıkçıya Avrupalı lobi
Türk balıkçıya Avrupalı lobi

Avrupa Komisyonu''nun Türkiye''den alabalık gönderen firmalara, aldıkları teşviklerin haksız rekabete neden olduğu iddiasıyla ek vergi getirmesi sektörü kaygılandırdı. Çipura ve levrekte de benzer bir soruşturmaya uğramaktan endişe eden sektör, doğrudan gelir desteğinin dolaylı desteklere çevrilmesini istedi. Alabalık üreticileri, 15 Kasım''dan itibaren yürürlüğe girmesi beklenen kararın arkasında rakip ülke Danimarka''nın Avrupa'da fiyatları yükseltme amacının yattığını savunuyor.

YÜZDE 7 İLE 9,5 ARASINDA EK VERGİ

Alabalık ihracında Avrupa lideri olan Türkiye hakkında, Danimarkalı rakiplerin şikayetiyle Avrupa Komisyonu''nda anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarıyla ithalata ek vergi çıktı. Sektörün kilogram başına 65 kuruşluk doğrudan desteğin haksız rekabet oluşturduğunu gerekçe gösteren komisyon, dört Türk alabalık üreticisine % 7 ile % 9,5 arasında ithalat vergisi getirdi.

AB ÜRETİCİ DESTEĞİNE İTİRAZ ETTİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, konuya ilişkin ''Kasım ayının ortalarına kadar süresi var. Eğer o zamana kadar karar kesinleşirse uygulamaya girer ama alternatif var. Biz o alternatifi Türkiye''nin lehine olabilecek şekilde değerlendiriyoruz'' dedi. Letonya''daki resmi ziyaretler sırasında konuşan Eker, AB''nin, Türkiye''nin üretici desteklerine itiraz ettiğini söyledi.

''AVRUPA BİRLİĞİ KENDİNİ CEZANLANDIRIR''

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Başkanı Sinan Kızıltan, süren anti-damping soruşturmasından olumsuz bir karar çıkmasını beklemediklerini belirtti. Türkiye''nin 30 bin ton alabalığı AB pazarına sunduğunu belirten Kızıltan, ''AB bu kararla tüketicisine daha yüksek fiyatlı alabalık yedirerek, kendi kendini cezalandıracak'' dedi.

10 yıl önce