|

Türk denizleri ‘Alemdar’a emanet

Türkiye’nin denizlerdeki gücünü artırmak ve bu alandaki ihtiyaca yönelik dışa bağımlılığını azaltmak için harekete geçen devlet, yerli ve milli projelerin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla Türk donanmasına kazandırılan milli denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar, teknik donanımıyla göz dolduruyor.

Yeni Şafak ve
10:14 - 15/12/2017 Friday
Güncelleme: 10:45 - 15/12/2017 Friday
Yeni Şafak
TCG Alemdar, dünyanın en gelişmiş teknolojilerini üzerinde barındırıyor.
TCG Alemdar, dünyanın en gelişmiş teknolojilerini üzerinde barındırıyor.

Türk donanması, özellikle son yıllardaki atılımlarla dünyanın gıptayla izlediği bir deniz gücü haline geldi. Cumhuriyetin 100'üncü yılına yaklaştığımız bu yıllarda, geriye dönüp bakıldığında başarılan işlerin ne kadar büyük olduğu görülüyor. Her hafta sizler için bir yerli ve milli projeyi inceleyerek ele alıyoruz. Bu hafta da TCG Alemdar Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi’ni (MOSHIP) aktaracağız.

İnşasına 2011 yılında başlanan denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar, 28 Ocak 2017 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

Yerli sanayide ilk defa Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ve kontrolü de Türk Deniz Kuvvetleri’ndeki mühendislerce yapılan gemi, sınıfının en modern gemileri arasında yer alıyor.


72 saat ve 600 metre derinlik

Alemdar, sahip olduğu kurtarma sistemleri ile denizaltı gemilerinde meydana gelen kaza ve arıza durumlarında, personel azami 72 saat içinde ve 600 metre derinliğe kadar kurtarılabiliyor.

Yara alan, kaza veya arıza yapan su üstü gemileri yedeklenebilirken, dalgıç, uzaktan kumandalı su altı aracı 'rov' ve atmosferik dalış elbisesi kabiliyetleri ile düşen uçak ve helikopterler dahil olmak üzere su altında arama kurtarma faaliyetleri icra edilebiliyor.

Gemi, NATO denizaltı kurtarma sistemi ve ABD denizaltı kurtarma sistemine de uyumlu olacak. Bu özellikleri ile uluslararası harekatta müşterek denizaltı kurtarma gemisi olarak da görev alabilecek.

  • TCG Alemdar’ın özellikleri
  • Tam Boy: 90.80 m
  • Kaideler Arası Boy: 85.35 m
  • Genişlik: 19.00 m
  • Derinlik: 7.80 m
  • Su Çekimi (Draft): 4.45 m
  • Deplasman: 4200 t
#TCG Alemdar
#MOSHIP
#Türk donanması
6 years ago