|

Türk TIR’larına 4 bin geçiş izni

Özbekistan’dan geçen Türk tırları sorunu çözüldü. Konudan haberdan edildiği anda harekete geçtiklerini belirten Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşid Kuçkarov, aynı gün içerisinde 4 bin izin belgesi verildiğini açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/10/2017 Pazar
Güncelleme: 00:15 - 8/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Türk TIR’larına 4 bin geçiş izni
​Türk TIR’larına 4 bin geçiş izni

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşid Kuçkarov, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ve İTO üyeleriyle çalışma toplantısında bir araya geldi. Önceki akşam İstanbul’da gerçekleşen toplantıda, iki ülke arasında yatırım ve iş birliği konuları ele alındı. Özbekistan Başbakan Yardımcısı Kuçkarov, heyet olarak Türkiye’de bulunmalarının, ekim ayı sonunda gerçekleştirilmesi öngörülen Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in Türkiye ziyaretine hazırlık niteliği taşıdığını söyledi.

Son bir ayda yaptıkları ikinci ziyaretin de dostane bir atmosferde geçtiğini anlatan Kuçkarov, Ankara’da bir dizi üst düzey toplantı gerçekleştirdiklerini, iş adamlarıyla yaptıkları görüşmelerden de memnun kaldıklarını dile getirdi. Kuçkarov, Özbekistan pazarının genişlediğini belirterek, “İki ülkenin üzerine düşen vazifeler de artıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da Türkiye’ye çok özel bir ilgi gösteriyor. Yeni projeler ve yeni teklifler hazırlayacağız. Kasım ayında sizi bekliyoruz” diye konuştu.

TİCARETİMİZ 7 KAT
ARTTI ANCAK YETERSİZ

Türkiye ve Özbekistan’ın aynı kökün iki dalı, aynı ecdadın iki evladı olduğunu belirten İTO Başkanı İbrahim Çağlar ise, “Kökümüz bir, özümüz bir. Karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkilerimizin de aynı şekilde güçlü olması şarttır. Ancak bugüne kadar, yeterli ivmeyi, istediğimiz sıçramayı sağlayamadık” diye konuştu. Çağlar, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin yıllık 1,2 milyar dolar seviyesinde bulunduğu bilgisini vererek, bu noktaya 200 milyon dolardan geldiklerini, 16 yılda 7 kattan fazla artış yakaladıklarını ama bunun yeterli olmadığını bildirdi.

  • BİRLİKTE YOLA ÇIKMA ZAMANI
  • Geçtiğimiz hafta Özbekistan’a bir ziyaret gerçekleştirdiklerini hatırlatan Çağlar şöyle konuştu: "Verimli iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Şimdi de yatırım, üretim ve birlikte yola çıkma zamanı. Yani İpekyolu’nun kalbindeki Özbekistan ile doğu ve batı arasındaki merkez ülke Türkiye’yi sıkı bağlarla buluşturma zamanı.”
'PAMUK ELLER CEBE'

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşid Kuçkarov, bekleyen tırlardan haberdar edildiği anda harekete geçtiklerini söyledi. Türkiye ile ilişkileri kuvetlendirmek istediklerini belirten Kuçkarov, "İTO heyetini ülkemizde yeniden ağırlamak istiyoruz. Kasım ayında sizi bekliyor olacağız. Yeni projeler, yeni teklifler hazırlamış olacağız. Pamuk eller cebe” çağrısı yaptı.

BİR DAHA GELECEĞİZ

Türk TIR'larına ilişkin sorunun hemen çözüldüğünü belirten Çağlar, Başbakan Yardımcısı Kuçkarov’a teşekkür etti. Çağlar, "Konu ile ilgili sıkıntılar kısa sürede çözüldü. Kuçkarovi'nin davetini memnuniyetle karşıladık. Kasım ayı içinde Özbekistan’a tekrar gideceğiz. Buradaki yatırımlarından oraya da pay düşecek" şeklinde konuştu.

#Özbekistan
#Türkiye
#İbrahim Çağlar
#Cemşid Kuçkarov
7 yıl önce