|

Türkiye dünyanın en nitelikli pamuk üreticilerinden

TETSİAD Başkanı Küçükçalık, Türkiye'nin dünya genelinde en nitelikli pamuk üreticilerinden biri olduğunu belirterek, "Pamuk üretimi hedefimiz 2023 yılı itibariyle 4 milyon ton olmalıdır" dedi.

Yeni Şafak
12:48 - 24/11/2015 Salı
Güncelleme: 12:06 - 24/11/2015 Salı
AA

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, "Türkiye, dünya genelindeki en nitelikli pamuk üreticilerinden biri. Pamuk üretimi hedefimiz 2023 yılı itibariyle 4 milyon ton olmalıdır" ifadelerini kullandı.



Küçükçalık, yaptığı yazılı açıklamada, son 15 yıldır pamuk üretim ve rekoltesinin önemli ölçüde azaldığına ve bu düşüşün ev tekstili sektörünü olumsuz etkilediğine dikkati çekti.



Dünyanın en önemli pamuk üreticilerinden biri olan Türkiye'de pamuk ekim alanlarının son 10 yılda neredeyse yüzde 50 azaldığını belirten Küçükçalık, Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim sektörünün temel girdilerinden pamuğun, petrol ya da su gibi stratejik bir hammadde olduğunu ve pamuk üretiminde yurt içi talebi karşılayacak miktarda gerekli tarımsal potansiyeli bulunduğunu kaydetti.



Ortalama tarla veriminin, GDO'lu tohumla üretim yapmakta olan, ayrıca tarla büyüklükleri ve sulama koşulları Türkiye ile karşılaştırılamayacak ölçüde daha iyi olan, dünya birincisi Avustralya'nın ardından ikinci sırada geldiğini vurgulayan Küçükçalık, şunları kaydetti:



"Ülkemiz üreticisinin bu başarısına ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın verdiği destekleme primine rağmen ülkemiz pamuk üretiminin azalma tehdidiyle karşı karşıya kalması üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Yerli pamuk kullanan sanayicilerin desteklenmesi ve pamuk kalitesinin iyileştirilmesi gerekli.



Türkiye ekonomisi için çok büyük öneme sahip olan ve hammadde olarak yaklaşık yüzde 60 pamuk kullanan ev tekstili sektörünün de buna bağlı olarak küresel pazardaki konumu güçlenecek. Türkiye'nin 2002 yılındaki pamuk üretiminin 850 bin ton iken, 2012'de bu miktarın 550 bin tona geriledi."



Küçükçalık, Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacının yaklaşık 1,7 milyon ton olduğunu ve geçen yıl 550 bin ton kadar pamuk üretimi gerçekleştiğini aktararak, verim, kalite ve ürün çeşitliliği bakımından Türkiye'nin, tarım ve tarıma dayalı diğer sektörler için büyük avantajlar sunan topraklara sahip olduğunu ifade etti.



Türkiye'nin, tarım sektöründeki bilinç düzeyini artırmaya devam ettikçe ürettiği katma değeri daha da önemli seviyelere taşıyacak potansiyelde bulunduğunu belirten Küçükçalık, bu nedenle hedeflerinin orta vadede 2 milyon ton, 2023 yılı itibariyle de 4 milyon ton olması gerektiğini vurguladı.

#TETSİAD
#Pamuk üretimi
#TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık
#pamuk
8 yıl önce