|

Türkiye'de üretip satın

Cep telefonu ve tabletlere getirilecek ek gümrük vergisi ile ilgili çalışmanın yankıları devam ediyor. Türkiye’nin açık pazar haline geldiği eleştirisini yapan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, yabancı firmalar için "Burada yapıp satsınlar" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/07/2015 Salı
Güncelleme: 22:05 - 6/07/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Ekonomi Bakanlığı'nın cep telefonu ve tabletin yanı sıra elektronik ürünlerde yapacağı ek gümrük vergi düzenlemesi dampingle mücadeleyi tekrar gündeme getirdi. Vestel'in de aralarında bulunduğu yerli üreticiler yapılacak düzenlemeyle zafer elde ederken, aynı durumun diğer bütün sektörler için geçerli olması istendi. Konunun sadece Vestel'e mal edilmesini kabul etmeyen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, “Elektronik eşyaya, cep telefonuna, tabletin ithalatında getirilecek ek vergide hep Vestel'i öne çıkarıyorlar. Ama bu devletin bir politikası” dedi.



TÜRKİYE İTHALAT CENNETİ OLDU


Gelişmiş ülkelerin kendi sanayisini vergilerle koruduğuna dikkat çeken Ahmet Nazif Zorlu, “Türkiye ithalat cenneti oldu. Bir de işin tuhafı Türkiye'de de baktığınız zaman daha ucuza mal satılıyor. Damping var yani esasında. Bugün 14 milyon telefona 7 milyar dolar civarında para veriliyor.Türkiye açık pazar haline gelmiş. Önüne gelen saldırıyor kardeşim. Burası açık pazar değil ki!” şeklinde konuştu.



BURADA ÜRETSİN DE SATSIN


Yabancıların Türkiye'de pazardan pay kapmak için fiyatlarını en aza indirdiğini söyleyen Zorlu, “Yani morfin veriyorlar. Bunun denetimini sağlamak ve haksız rekabeti önlemek devletin görevlerinden bir tanesi. Yabancı markalar getirsinler üretimini burada yapsın. O zaman rahat rahat satsın. Çin'in üretim yapanlara destek oluyor. Anti-damping ancak vergilerle önlenebilir” ifadelerini kullandı.



7 ay önce dikkat çekti


Türkiye'de cep telefonu, televizyon ve benzeri elektronik cihaz üretimi yapan Vestel, Aralık ayının başında Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne yazılı bir başvuru yaparak mobil telefon ithalatının yerli üretime zarar verdiğini gündeme getirmişti. Konuyla ilgili olarak adım atılmasını isteyen Vestel, bakanlıktan telefon ithalatına karşı koruma tedbiri alınmasını talep etmişti. Ekonomi Bakanlığı konuyla ilgili başvuru sonucunda haksız rekabet tespit edilmiş ve gümrüğe zam kararı gelmişti.


#Zorlu Holding
#Ahmet Nazif Zorlu
#akıllı telefon
9 yıl önce