|

Türkiye’nin Fatih'i Akdeniz’e açıldı

Türkiye enerji tarihinde bir ilk olan sondaj gemisi Fatih; Akdeniz'e doğru yola çıktı. Dilovası Beldeport Limanı'nda düzenlenen uğurlama töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Sondaj gemimize güçlü mirasımızı yaşatması ve yeni dönemi başlatması için 'Fatih' ismini koyduk” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/06/2018 Cuma
Güncelleme: 07:40 - 1/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Sondaj gemisi  12 bin fit deniz ve maksimum  40 bin fit sondaj derinliğine sahip.
Sondaj gemisi 12 bin fit deniz ve maksimum 40 bin fit sondaj derinliğine sahip.

Kocaeli'de hazırlıkları tamamlanan Türkiye'nin ilk aktif sondaj gemisi Akdeniz'e uğurlandı. Gemiye Fatih ismini veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Üç tarafı denizlerle çevrili ama denizlerinde aktif olmayan o eski Türkiye'ye nazire yaparcasına denizlerimizde karış karış petrol ve doğalgaz arayacağız. İkinci sondaj gemimizi de bu yıl içerisinde Enerji Bakanlığımızın portföyüne katacağız. Sondaj gemimize güçlü mirasımızı yaşatması ve yeni dönemi başlatması için ‘Fatih’ ismini koyduk” dedi.


YENİ BİR ÇAĞ AÇACAK

Uğurlama töreninde konuşan Albayrak, “Fatih Sultan Mehmet bir çağı kapatıp yeni bir çağı açtıysa, Fatih gemimizde bugün vira bismillah diyerek Türk petrol ve gaz arama sondajcılığında yeni bir çağ açacak. Gittiğimiz yerlerden tüm ulusumuzu sevindirecek güzel haberlerle dönmesini bekliyoruz. Enerji tarihinde yeni bir milada hep birlikte şahitlik ediyoruz. Artık kendi sondaj gemimizle, kendi mühendisimiz ve yerli ekipmanlarımızla derin deniz sondajlarımıza başlıyoruz” dedi.

TÜRK MÜHENDİSLER İŞ BAŞINDA

Sondaj operasyonlarının yönetiminin de ağırlıklı olarak Türk mühendisleri tarafından yürütüleceğini belirten Bakan Albayrak, “Donanımlı gemimizle bu sektörde daha etkin bir ülke konumuna ulaşacağız. Gemimizle özellikle Akdeniz ve Karadeniz'deki varlığımız çok daha fazla hissedilecek” ifadelerini kullandı.

  • Fatih'in yanına kardeş gelecek
  • Akdeniz ve Karadeniz'de petrol aramak için bir geminin yetmeyeceğini belirten Albayrak, şöyle konuştu: “Bugün hakikaten gururluyuz. İkinci gemimizi de inşallah Fatih'in yanına en kısa sürede ekleyeceğiz. İki gemimizle tıpkı Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin gibi, Fatih'in yanına bir kardeş koyacağız. Denizlerde petrol ve doğalgaz neredeyse Fatih gemimizi oraya gönderip kuyularımızı kazmaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.

#Türkiye
#Fatih
#Akdeniz
6 yıl önce