|

Türkiye'nin sizin notunuza ihtiyacı yok

Ekonomik göstergelerin not indiriminin yapıldığı dönemden daha iyi durumda olmasına rağmen Fitch, Türkiye'nin notunu değiştirmedi. Ancak yabancı girişindeki artış yatırımcıların notları kaale almadıklarını gösteriyor.

Yeni Şafak
07:35 - 23/07/2017 Pazar
Güncelleme: 07:54 - 23/07/2017 Pazar
Diğer
Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Türkiye, ilk 10 ekonomi arasına girebilmek için büyük bir dönüşüm içinde.
Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Türkiye, ilk 10 ekonomi arasına girebilmek için büyük bir dönüşüm içinde.

Uluslararası kredi derecelendirme kurulu Fitch, Türkiye ekonomisindeki göstergelerin not indirimi yaptığı tarihten daha iyi durumda olmasına rağmen not artışı yapmadı. Fitch'e göre Türkiye'nin notu üzerinde politik ve jeopolitik riskler etki gösteriyor. Ancak yatırımcılara göre durum hiç de öyle değil. Özellikle 16 Nisan’da yapılan referandumla siyasi istikrarın kalıcı hale gelmesiyle Türkiye’ye yabancı sermaye girişi hızlandı ve bu yıl 6.5 milyar dolarlık portföy 3.6 milyar dolarlık da doğrudan yabancı yatırım geldi. Geçmiş dönem rakamlarına bakıldığında Türkiye’nin “yatırım yapılabilir” nota sahip olmasının ya da bu notu kaybetmesinin yabancı yatırımlarda pek de etkili olmadığı görülüyor. Hatta Türkiye en büyük atılımı “yatırım yapılabilir” nota sahip olmadığı dönemlerde yaptığı dikkat çekiyor.

BÜYÜMEDE LİDER

Akşam'ın haberine göre, Fitch, bu yılın ilk ayında 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin ardından alınan önlemlerin sonuçlarını beklemeden acele bir karar alarak Türkiye'nin kredi notunu "BBB-"den "BB+" seviyesine düşürmüştü. Ekonomide alınan önlemler sayesinde gelen verilerin neredeyse tamamı not indirimi hatta hain darbe girişimi öncesine göre çok daha iyi durumda. Türkiye ilk çeyrekteki yüzde 5’lik büyümeyle OECD içerisinde en hızlı büyümeye ulaşırken Borsa İstanbul yükselişte dünya lideri.

Türk bankaları kaya gibi sağlam

Türk bankacılık sektörünün ortalama sermaye yeterlilik oranı mayıs ayı itibarıyla yüzde 16.7 seviyesinde. 2012 yılından bu yana en yüksek seviyesinde olan Türk bankalarının sermaye yeterliliği, Malezya, Macaristan, G. Kore, Çin, Rusya ve Hindistan’daki bankalardan daha yüksek.

Borç stoku Avrupa’dan daha iyi durumda

Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Türkiye, ilk 10 ekonomi arasına girebilmek için büyük bir dönüşüm içinde. Maastricht kriteri yüzde 60 olan AB tanımlı genel yönetim borç stokunun milli gelire oranı yüzde 28.9 seviyesinde olan Türkiye, bu oranla neredeyse tüm Avrupa ülkelerinden daha iyi durumda. Ancak buna rağmen kredi derecelendirme kuruluşları ‘Türkiye’de borç sorunu varmış’ izlenimi veriyor. Türkiye'den yüksek notu olan birçok ülke borç batağında.

Namibya ve San Marino’ya daha yüksek not

Türkiye’nin bırakın kredi notunu görünümü bile durağandan pozitife yükseltmeyen Fitch, Fas, Namibya, San Marino gibi ülkelere Türkiye’den daha yüksek not veriyor. Global kriz sonrasında iflas aşamasına gelen İzlanda için not indirimi için acele etmeyen Fitch, bugün bu ülkeyi Türkiye’nin 4 kademe üzerinden derecelendiriyor.

RİSK PRİMİ HIZLA DÜŞTÜ

S&P’ye göre ise Türkiye ile Guatemala aynı kategoride. Moody’s ise Türkiye’yi Trinidad ve Tobogo ile aynı notu hakettiği görüşünde. Uzmanlara göre Türkiye hem büyüme performansı hem bütçe dengesi hem de siyasi ve ekonomik istikrarıyla "yatırım yapılabilir" notu hakediyor. Türkiye'nin uluslararası piyasalarda işlem gören ve ülkelerin risk primini gösteren CDS'leri de yine not indirimleri öncesi seviyelerinin çok altında bulunuyor.

Hedef işsizlik ve enflasyonda tek hane

15 Temmuz’daki hain darbe girişimi sonrasında yükselişe geçen işsizlik ve enflasyon oranları kontrol altına alındı. Ocak ayında yüzde 13’e çıkan işsizlik nisanda yüzde 10.5’e indi. 2002-2016 arasında ortalama yüzde 10.4 olan enflasyon, haziranda yüzde 10.9’a geriledi.

#Fitch
#Kredi notu
#Kredi derecelendirme kuruluşları
#Risk
#Türkiye
7 yıl önce