|

Türkiye’ye iyimser

Dünya Bankası, Türkiye’nin OVP revizyonundaki yıl sonu yüzde 3’lük büyüme hedefinden daha iyimser davrandı. Türkiye için 2015 büyüme tahminini yüzde 3,2’ye yükselten Dünya Bankası, 2016 ve 2017 yılları için sözkonusu tahminini ise yüzde 3,5’te sabit tuttu.

Yeni Şafak
04:00 - 14/10/2015 mercredi
Güncelleme: 00:48 - 14/10/2015 mercredi
Yeni Şafak

Dünya Bankası, Türkiye'nin bu yıl için büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 3'ten yüzde 3,2'ye çıkardığını bildirdi. Türkiye'nin Orta Vadeli Program'daki (OVP) revizyonu sonrası yüzde 3 olarak açıkladığı 2015 yılı ekonomik büyüme hedeflerinde daha iyimser davranan Dünya Bankası, ikinci çeyrekte beklenenden daha hızlı gerçekleşen büyümeyi bu artışa gerekçe gösterdi. Dünya Bankası, “Türkiye Düzenli Ekonomik Notu”nu (ekim) yayımladı. Yayımlanan nota göre, Dünya Bankası, 2016 ve 2017 yılları için Türkiye'ye dair büyüme tahminini ise yüzde 3,5'te sabit tuttu.



SİYASİ İSTİKRAR VURGUSU


Dünya Bankası'nın notunda iyimser tablonun devam etmesi için siyasi istikrar ve yapısal reform vurgusu yapıldı. Açıklamada haziran ayındaki genel seçimler öncesindeki belirsizliklere rağmen yılın ikinci çeyreğinde mevsim etkisinden arındırılmış büyümenin çeyrek bazda yüzde 1,3 olarak gerçekleştiği belirtilerek, özel yatırımların beklenmeyen bir şekilde yükseldiği ve ikinci çeyrekteki büyümenin ana sürükleyicisi olduğu kaydedildi. Notta, “Bu durum, özel sektörün haziran seçimleri sonrasında belirsizliklerin ortadan kalkacağı öngörüsü ile daha önce ertelenen yatırımları gerçekleştirdiğini göstermektedir” değerlendirmesi yapıldı.



HIZLI BÜYÜME İLE BÜTÇE FAZLASI


Hızlı büyüme sayesinde beklenenden iyi gerçekleşen gelir performansının bütçe fazlasına yol açtığı vurgulanan notta, “Ekonomi istihdam yaratma hızını arttırdı, ancak iş gücündeki hızlı artış, işsizlik oranının yükselmesine sebep oldu” açıklaması da dikkat çeken bir başka değerlendirme oldu. Yurt içindeki siyasi istikrarsızlık endişelerinin kısa vadeli sermaye girişlerini azalttığı ifade edilen notta, ayrıca uzayan vade oranlarının finansman kalitesini iyileştirdiğine vurgu yapılarak, “Son üç aylık dönemde portföy çıkışları hızlanırken, bankacılık sektörünün yurt dışından borçlanmaları ve temmuz ayındaki büyük miktarlı doğrudan yabancı yatırım girişi sebebiyle uzun vadeli girişler arttı” denildi.



Turizmdeki daralma cari açığı etkiledi


Mevcut dış ortam göz önüne alındığında önemli yapısal reformlar yapılmadığı sürece Türkiye cari açığının yüzde 5,5'in altına inmesinin olası görünmediği belirtilen ekonomik notta Dünya Bankası, 2015 yılı için cari açığı, Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yüzde 5,5'i olarak değiştirdi. Bankanın notunda, cari açıktaki mevcut durumun temel sebebi olarak, Türkiye'nin ticaret ortaklarındaki zayıflıklar ile 2015 yazında turizm gelirlerinde yaşanan düşüş gerekçe gösterildi.



DB, enflasyonda da revizyona gitti


2015 yılında enflasyonun hedefin üzerinde kalması beklendiğine de yer verilen Türkiye notunda, enflasyona dair şöyle denildi:


“Mayıs ayında zirve yapan 12 aylık enflasyon, özellikle mayıs ve haziran gıda fiyatlarındaki düşüş sayesinde temmuz ayında 1,3 puan düşüşle yüzde 6,8'e geriledi. Liranın değer kaybetmesi ve küresel petrol fiyatlarındaki artış sebebiyle mayıs ayına kadar yükselen enerji enflasyonu, küresel petrol fiyatlarının varil başına 45 dolar seviyelerine inmesi ile eylül sonuna doğru gevşedi... Ayrıca, kurdaki değer kaybının yerel enerji fiyatlarına yansıması ile birlikte enerji enflasyonunun da artış eğilimi göstermesi muhtemeldir. Dolayısıyla, 2015 yılını enflasyon tahminimizi yukarı yönlü revize ederek yüzde 7,5'e yükseltiyoruz.”





#Dünya Bankası
#Orta Vadeli Program
#Türkiye Düzenli Ekonomik Notu
il y a 9 ans