|

TUSİAD seçim istedi

TÜSİAD Başkanı Özilhan, krizin toparlanması ardından seçime gidilerek Türkiye'nin istikrarlı bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi. Özilhan, krizin gittikçe derinleştiğini de kaydetti.

Yeni Şafak
00:00 - 29/09/2001 Cumartesi
Güncelleme: 18:59 - 24/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, ekonomik krizin toparlanmasıyla birlikte seçim ve siyasi partiler yasalarının tamamlanmasından sonra Türkiye'nin bir seçime gidilerek daha istikrarlı bir yapıya kavuşması gerektiğini söyledi. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi'nin 2,5 saatlik basına kapalı toplantısında konuşan Özilhan, hükümete ve ekonomi yönetimine sert eleştirilerde bulundu. Bir gazetecinin, "Yani hükümet gitsin, gitmeden önce bu yasayı çıkarsın" demesi üzerine de Özilhan, "Tabii bu çok kısa bir dönem içinde değil, önümüzde Türkiye'nin sıkıntılı kriz içinde olduğu bir dönem var. Türkiye bu krizle ilgili mücadelelere devam ediyor" dedi.



Seçim sistemi değiştirilsin


Özilhan, şu anda Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması gerektiğini ve çıkarılması gereken yasalar bulunduğunu belirterek, "Seçim için takvim nedir" sorusuna da şu karşılığı verdi:



"Seçimle ilgili herhangi bir takvim vermek durumunda değilim. Ama gönlümüz ne arzu ediyor? Şu ekonomik krizin toparlanmasıyla birlikte bu 2 önemli yasanın tamamlanmasından sonra Türkiye'nin bir seçime gidilerek daha istikrarlı bir yapıya kavuşması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu. Özilhan, seçim sisteminin daha temsil edici bir yapıya kavuşması gerektiğini de belirterek, partiler yasasının da yine 'lider sultası'na son verecek demokratik bir yapı içine getirilmesini desteklediklerini kaydetti. Özilhan, reel sektördeki kan kaybının hızlanarak sürdüğünü belirterek, mali sektör olmadan ekonomide çarkların dönmesinin mümkün olmadığını söyledi.



Bakan Derviş de eleştirildi


Özilhan, yaptığı konuşmada, hükümet yetkililerini de eleştirirken, üretim kaybını durduracak politikaların hayata geçirilmesini istedi.



Türkiye'nin lider sıkıntısı yaşadığını belirten TÜSİAD Başkanı, hükümetin güven ortamı sağlayamadığını savundu. Devlet Bakanı Kemal Derviş'i de eleştiren Özilhan, Derviş'in özel sektörden gelen uyarılara daha fazla kulak vermesi gerektiğini söyledi. Hükümetin kapsamlı bir idare reformunu gündemine almadığını kaydeden Özilhan, kritik özelleştirmelere karşı kamu kesiminden bayrak açıldığını ifade etti.



Konuşmasında ilk kez Cumhurbaşkanı'nı vizyon itibariyle dile getirdiğinin hatırlatılarak, bundan sonra ne beklediği sorusunu da Özilhan, "Cumhurbaşkanı, devlet başkanıdır. Kamuoyunu bilgilendirecek, yönlendirecek, vizyonunu ortaya koyacak bir yapı halinde olması gerekir" dedi.



'Erken seçim talebi yok'


Öte yandan toplantı sonunda yazılı bir açıklama yapan TÜSİAD, seçim konusunda Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında dile getirilen görüşlerin Türkiye'nin yakın vadeli programına ilişkin olmadığını belirterek, "Bu görüşler, bir erken seçim talebini içermemektedir" dedi.



Küçülme tahminlerin üstünde gerçekleşir


TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Muharrem Kayhan, dün yapılan Yüksek Planlama Kurulu'nun ardından açıklanan ekonomik tahminlerin iyimser olduğunu belirtti. Kayhan, toplantı öncesi TÜSİAD'ın bu yıl için yaptığı yüzde 7'lik küçülme tahminin bile tutturulmasının zor olduğunu söyledi. Ekonomide önceliğin büyümeye verilmesini isteyen kayhan, Türkiye'de üretim ve istihdamın tehlikeli bir biçimde gerilediğini, dünyada da bir daralma yaşandığını belirterek, bu koşullar altında IMF ile müzakere edilmesini istedi.



#TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan
#Devlet Bakanı Kemal Derviş
#Ekonomik kriz
#Seçim
23 yıl önce