|

İstanbul'da toplu ulaşıma zam üstüne zam yapan UKOME'nun üye sayısı değişti

İBB tarafından ulaşıma yapılan zamların karar merci olan ve İETT ve metro hatlarına yapılan yüzde 35'lik zamlarla gündeme gelen Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'nin üye sayısında düzenleme gidildi. Resmi Gazete'de yer alan yönetmelikle Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinin Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin üye sayılarının ve ağırlıklarının belirlendiği 17. maddesi yeniden düzenlendi. Karara göre, büyükşehir belediyelerini 11 üye, kamuyu ise 14 üye temsil edecek. Kamuyu daha önce 10 üye temsil ediyordu ve UKOME'de zam kararları çoğunluğun onayı ile alınıyor.

13:04 - 19/02/2020 Çarşamba
Güncelleme: 14:45 - 19/02/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
İETT Arşivi
İETT Arşivi

İstanbul'da ulaşıma yapılan fahiş zamlarla gündeme gelen Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) üye sayısında düzenlemeye gidildi. Resmi Gazete'de yer alan yönetmeliğe göre daha önce büyükşehir belediyelerinin 11 üye, bakanlıklar, kamu kurumları ve çeşitli kamu kuruluşlarının 10 üye ile temsil edildiği UKOME'de kamunun ağırlığı 14'e yükseldi.

31044 sayılı 19 Şubat 2020 tarihli yeni düzenlemeye göre;

- Bakanlık temsilci sayısı 1’den 4’e yükseltildi. Halihazırda var olan Milli Savunma Bakanlığı’nın yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının birer temsilci eklendi

- Halihazırda var olan Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nden 1 temsilcinin yanı sıra TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’nden de 1 temsilci eklendi.

- UKOME’ye ilk kez AFAD kurumu da eklenmiş oldu.

- Böylece UKOME üye sayısında yerel yönetimler 11 üye ile mevcut sayılarını korurken, kamu kurumlarının 10 olan sayısı 14’e yükseltildi.

- UKOME’ye, belediye başkanının görevlendireceği kişinin başkanlık etmesi uygulamasında değişikliğe gidilmedi.

- Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu da 1 üye ile temsiliyetini sürdürecek.

  • UKOME’nin bu zamana kadar 21 üyesi vardı. On üye İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından atanıyor, geri kalan 11 üyenin 10’u ise kamu kurumlarından atanıyordu. 21’inci üyeyi ise belediye tarafından belirlenen özel kuruluş temsilcisi atıyordu. Bu yapılanmadaki UKOME İstanbul'da ulaşıma yapılan fahiş zamların da karar merciydi. İstanbul'daki toplu taşıma araçlarının yanı sıra taksi, minibüs ve servis araçlarının ücret tarifelerini de belirleyen UKOME geçtiğimiz günlerde, İETT otobüsleri, metro ve tramvay hatları ile metro hatlarının elektronik bilet ücret tarifelerine yüzde 35 zam yapılması kararı almıştı.

#UKOME
#Üye Sayısı
4 yıl önce