|

Ünlü markanın taklit peynirleri toplatılıyor

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren 6769 Sayılı yeni fikri mülkiyet kanunu taklide geçit vermiyor. Muratbey markasının burgu peynirinin taklitleri mahkeme kararıyla marketlerden toplanarak imha ediliyor.

Yeni Şafak
12:46 - 15/12/2017 Cuma
Güncelleme: 12:57 - 15/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
Burgu peynirlerini Muratbey markası üretiyor.
Burgu peynirlerini Muratbey markası üretiyor.

İstanbul Fikri Hukuk Mahkemesi, 2017 Şubat ayı itibariyle yeni kanunu uygulamaya başladı. Muratbey Burgu’yu taklit eden peynirler, İstinaf Mahkemelerinin de kararıyla piyasadan toplatılıyor. Burgu benzeri ürünler piyasadan ve marketlerden icra yoluyla toplatılarak imha ediliyor. Verilen kararla emek hırsızlığının önüne geçildi. Tasarımlar ve fikirlerin kanun ile koruma altına alınması, mahkemelerin daha etkili ve hızlı karar vermesinin önünü açtı.

Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, Ocak itibariyle yürürlüğe giren fikri mülkiyet kanununun, Türkiye’de inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının önünü açtığını ifade etti. 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Fikri Mülkiyet kanunu taklide geçit vermiyor. Kanun ile taklit tasarımlar mahkemelerce ivedi olarak engelleniyor. Markaların ve sanayicilerin yeni tasarımlar üzerinde çalışırken taklit endişesi taşıdığını ifade eden Erol; “Bu işin kanunu yokken ürünlerin taklit üretim ve satışı engellenmediği gibi uzun süren davalar sebebiyle taklit etme olağanlaşmakta idi. Yeni kanun ile artık tasarım sahipleri de hızlı olarak taklidi engelleyebilmekte. Bu kanunun Ar-Ge çalışmalarına ve inovasyona önem veren Türk sanayicilerine rahat bir nefes aldıracağına inanıyorum” dedi.

Taklit ürünler haksız rekabet yaratıyor

Necmi Erol Türkiye’de taklitçiliğin ve haksız rekabetin ülke ticaretini olumsuz etkilediğini belirtti. Erol, katma değer yaratan ürünler ortaya koymak için yürütülen

Ar-Ge çalışmalarının, uzun ve maliyetli süreçlerden oluştuğunu, bu ürünlerin reklam ve iletişim çalışmalarının zaman zaman A-Ge maliyetlerini de aştığını kaydetti.

Taklitçi ürünlerin, bu maliyetlerin hiç birine katlanmadan piyasaya sürülmesinin fikir ve emek hırsızlığı olduğunun altını çizen Erol, “Kanuni düzenlemeler yapılmadan önce firmalar Ar-Ge çalışmalarının maliyetini ek bir yük olarak görebiliyordu. Taklit edileceği endişesi ile yeni ürünler tasarlamaktan çekiniyordu. Dolayısıyla mesele aslında ülke ekonomisinin kaybı haline geliyordu” dedi.

Erol, “Yurtiçinde ve yurt dışında bazı merdiven altı yapılar Burgu’yu taklit etmeye yeltendi. Bunlara karşı hukuk mücadelesi verdik, veriyoruz. Muratbey’in inovatif ürünü Burgu’nun taklitleri, İstanbul Fikri Hukuk Mahkemesi kararıyla şubat ayından beri piyasadan toplatılıyor. Zaten Burgu dâhil tüm ürünlerimiz tescili. Ancak taklitçilere fırsat vermemek için 4 hukuk bürosu ile yurt içinde ve yurt dışında ürünlerimizi koruyoruz. Mücadelemiz devam edecek.” diye konuştu.

Muratbey markasının başta AB ülkeleri, ABD, Rusya, Kuveyt, Ürdün, BAE, Fas olmak üzere 60’ın üzerinde ülkede tescillendiğini vurgulayan Erol, “Burgu’nun da başta Azerbaycan, Bahreyn, Mısır, İsrail, Suudi Arabistan gibi birçok ülkede tescillenerek özgün ve benzer şekillerinin patenti alındı. Burgu en son Rusya’da da tescillendi, Muratbey Sürmeli’nin de Amerika’da marka patentini aldık” dedi.

#burgu peynir
#Muratbey
6 yıl önce
default-profile-img