|

Üretici fındık fiyatlarının revize edilmesini istiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından Giresun kalite fındık için kilogram başına 10,5 lira, levant kalite için 10 lira olarak açıklanan fiyatın yetersiz kaldığını, üreticinin TMO’nun açıkladığı fındık fiyatına son derece tepkili olduğunu belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/08/2017 Salı
Güncelleme: 01:27 - 22/08/2017 Salı
Yeni Şafak
Üretici fındık fiyatlarının revize edilmesini istiyor
Üretici fındık fiyatlarının revize edilmesini istiyor

Bayraktar; “Hükümetimiz acilen TMO fiyatlarını revize ederek tepkiyi dindirmelidir” ifadesini kullandı. Bayraktar, yaptığı açıklamada, 500 bin üreticiyi ilgilendiren bir üründe, serbest piyasa koşullarının oluşmadığı bir ortamda TMO’nun piyasayı regülasyonunun şart olduğunu, aksi takdirde üreticinin sürdürülebilir, maliyetlerinin üzerinde bir fiyat elde etmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Giresun kalite fındık için kilogram başına 10 lira 50 kuruş, levant kalite fındık için 10 lira olarak açıklanan fiyatın son derece yetersiz kaldığına dikkati çeken Bayraktar, üreticinin maliyetinin, Trabzon için kilogramda 9 lira 90 kuruş, Giresun’da 9 lira 75 kuruş, Ordu’da 8 lira 75 kuruş, üç ilin ortalamasının 9 lira 47 kuruş olarak hesaplandığına işaret etti. Bayraktar, bu maliyetin Giresun için dekara 120 kilogram, Ordu ve Trabzon için dekara 150 kilogram verim olacağı hesabıyla çıkarıldığını ancak verimin Trabzon’da 73, Giresun’da 87, Ordu’da 104 kilogram civarında kalacağının tahmin edildiğini, bu koşullarda üreticinin maliyetinin daha da yükseleceğini bildirdi.

TÜCCAR TMO FİYATLARINI GÖRDÜ, FİYATI AŞAĞIYA ÇEKTİ

Bayraktar, tüccarın, TMO’nun verdiği fiyatın netini hesapladığını, kendi fiyatının altında kaldığını gördüğünü ve piyasa fiyatlarını hem Doğu Karadeniz’de hem Batı Karadeniz’de aşağı çektiğini ifade ederek, üreticinin TMO’nun açıkladığı fiyata tepkili olduğunu vurguladı. Fındık ağaçlarını kesen üreticilerin bile bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, “Hükümetimiz, 500 bin fındık üreticisinin sesine kulak vermeli" dedi.

#Şemsi Bayraktar
#TZOB
#Fındık
7 yıl önce