|

Üzüm üreticisinin gözü Rusya’da

Türkiye'nin üzüm ambarı olan Manisa'nın Alaşehir ilçesinde dünyaca ünlü sultaniye üzümünün hasadı başladı. Geçtiğimiz yıl Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle ihracatı 2014 yılına göre yüzde 56 oranında azalarak 250 bin tondan 143 bin tona düşen üzümde hedef Rusya ile düzelene ilişkilerin ardından 2014 yılı rakamlarına ulaşabilmek. Bu arada Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden 2014 yılında 20 bin 110 TIR ihracat için çıkışı alırken, 2015 yılında bu rakamın sadece 12 bin 506 TIR olarak gerçekleştiği öğrenildi.

Yeni Şafak
11:25 - 25/07/2016 Pazartesi
Güncelleme: 08:27 - 25/07/2016 Pazartesi
IHA
Dünyaca ünlü sultaniye üzümünün hasadı başladı.
Dünyaca ünlü sultaniye üzümünün hasadı başladı.

Alaşehir'den ihraç edilen sofralık yaş üzümün 106 milyon 748 bin 444.50 kilogramı Rusya'ya yapılırken, 36 milyon 407 bin 199 kilogramı Avrupa ülkelerine yapıldı. 2015 yılında toplam bazda 143 milyon 155 bin 643.50 kilogramla en çok yaş üzüm ihraç edilirken, üzümü 35 bin tonla kiraz, 27 bin tonla nar ve 13.5 bin tonla çekirdeksiz kuru üzüm ve diğer ürünler izledi. 2014 yılında kuru, yaş meyve sebze ihracatı toplamda 384 milyon 827 bin 339.77 kilogram olurken, 2015 yılında 249 milyon bin 597.45 kilograma geriledi. 2016 yılında Alaşehir'in hedefi 2014 yılındaki rakamlara ulaşabilmek.



Gözler Rusya pazarında


2013 yılında Alaşehir Gümrüğü'nden 306 bin ton çeşitli kalemlerde oluşan tarım ürünü ihraç edildi. 2014 yılında, 2013 yılına göre yaklaşık yüzde 30 civarında ihracat artışı yaşanmasına rağmen 2015 yılında olumsuz hava koşullarından dolayı rekoltede yaklaşık yüzde 30 dolaylarında düşüş ve ardından Rusya krizi eklenince ihracatta 2014 yılına oranla yüzde 56 gibi büyük bir düşüş yaşandı. Bu yıl ürünlerin kaliteli ve kalıntısız olarak standartlara göre yetiştirildiği Alaşehir'de, Rusya düzelen ilişkilerin ile turizmden sonra sebze ve meyveye de yansıması bekleniyor.



2016 yılı üzüm hasadının başladığı Alaşehir'de üzüm üreticileri Rusya ile yaşanan diyaloğun olumlu yönde gelişmesi nedeniyle mutlu olduklarını dile getirdi. Superior türü üzüm ile başlayan üzüm sezonunda iç piyasa ve Avrupa ülkelerine ihracat yapılıyor. Üzüm fiyatları kilo başına ortalama 2 TL olarak satılıyor. Üreticiler fiyatlardan memnun olduklarını dile getirdi.



"Rusya pazarı ihracatımızı artıracak"


Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, yaptığı açıklamada, "2016 yılı hasat dönemi başladı. İlk etapta Superior türü üzümle başlayan hasat dönemi, önümüzdeki günlerde Sultaniye ile devam edecektir. Üzüm fiyatları ortalama 2 TL dolaylarında gerçekleşiyor. İç piyasa ve Avrupa ülkelerine ihracat olarak kesimler yapılıyor. Rusya ile yaşanan kriz turizmle açıldı, inşallah önümüzdeki günlerde devlet büyüklerimizin girişimleriyle sebze ve meyvede de açılacağına inanıyoruz. Bu yıl sultaniye üzümlerinde rekolte bazında olumsuz hava koşullarından dolayı yüzde 20-25 civarında düşüş var. Kalite olarak daha iyi. Üreticilerimiz kalıntısız ürün yetiştirmeyi öğrendiler. Bu yüzden ihracatın daha iyi olacağını düşünüyoruz. Bizim olmazsa olmazımız Rusya, biz ihracatın yaklaşık yüzde 70'ini Rusya'ya yapıyoruz. Bu yıl Rusya Pazarının açılmasıyla ihracatın daha iyi olacağını ve üreticinin yüzünün güleceğini ümit ediyoruz. Geçen yıl düşen ihracatımızın, bu yıl yine 2014 yılı rakamlarını yakalamasını hatta açmasını diliyoruz" dedi.



"Sigorta bilinci gelişmeli"


Üreticilerin afetlerden dolayı bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Türk, "Üreticimiz tek güvence kaynağı olan sigortasını yaptırması gerekir. Şu anda yüzde 80 civarında üreticimiz sigorta yaptırmaktadır. Bu rakamın yüzde yüzlere ulaşmasını istiyoruz. Afat olduğunda artık devlet kesinlikle üreticiye yardım etmemektedir. Sadece Tarım Kredi ve Ziraat Bankası'na olan borçları sadece ertelemektedir" diye konuştu.



"Modelli araçlar kullanılmalı"


Üzüm hasat döneminin başlamasıyla birlikte işçi yoğunluğunun yaşanacağına dikkat çeken Türk şunları söyledi:


"Dolayısıyla trafikte bir artış yaşanacaktır.Üç gün önce yaşadığımız trafik kazasında üzüm işçisi taşıyan minibüste 6 işçi kardeşimiz hayatını kaybetti, 22 işçi kardeşimiz yaralandı. Bu tür kazalar hemen Hemen her yıl yaşanıyor. Bunların önlenebilmesi için kolluk görevleri artırılmalı, işçi taşıyan minibüslerin daha modelli olması gerekir. Minibüs sürücüleri kapasitelerinin üzerinde işçi almamalıdır. Bu konuda tüm vatandaşlar olarak daha duyarlı olmamız gerekir."



"Türk halkına teşekkür ediyorum"


"Son günlerde yaşanan darbe girişimi dolayısıyla çiftçilerimiz zor günler yaşayabilirdi." diyen Türk, "Üreticilerimiz zaten Rusya Pazarından dolayı sıkıntı yaşıyordu. Burada da olumlu gelişme yaşanıyor. Çiftçilerde çok zarar görecekti. Türk halkını darbeye karşı gösterdikleri duyarlılıktan dolayı kutluyorum. Türk halkına teşekkür ediyorum" dedi.

#Üzüm
#Rusya
#İhracat
8 yıl önce