|

Üzümü güneş yaktı

Son günlerde yurt genelinde gözlenen yüksek sıcaklık, Manisa Akhisar'daki üzüm bağlarını vurdu. Salkımların güneş ışınlarına direk maruz kalması sonucu üzümler yandı. Sıcaklığın etkisiyle kızaran üzümlerde yer yer kurumalar görüldü.

Yeni Şafak
13:21 - 20/06/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:22 - 20/06/2016 Pazartesi
DHA

Salkımların güneş görebilmesi ve zirai ilaçların salkımlara direk ulaşabilmesi için 'yaprak açılması' olarak bilinen metodu uyguladıklarını belirten üzüm üreticisi Ali Rıza İçki, bu yıl hava sıcaklığının beklenenin üzerinde seyretmesine bağlı olarak salkımların yandığını söyledi. Üzümlerin direk olarak gelen güneş ışınlarına maruz kaldığını anlatan İçki, "Bağlardan bilinçsiz olarak fazla yaprak alındı, salkımlar açıkta kaldı. Güneş altında 41 dereceye ulaşan güneş ışınları üzümleri yaktı, kızarttı ve kuruttu. Yanan üzümler artık bir işe yaramaz" dedi.



Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Alaşehir'deki 68 mahalleden 55'inde bağ bulunduğunu belirterek, "Özellikle güney- kuzey yönünde dikilen bağlarda güneş ışınları sabah ve öğleden sonra dik vurduğu için salkımlarda yüzde 30-40'lara varan oranlarda zarara neden oldu. Üreticilerimiz, ayaz, dolu gibi doğal afetlerden sonra şimdi de güneş afetiyla karşı karşıya kaldı. Çiftçi her zaman mağdur ve çaresiz. Biz üreticilerimizi sıcaklar öncesi uyarmıştık. Asmalardan yaprak alınması ve toprak işleme işlerinin bir süre ertelenmesini önermiştik. Ancak buna rağmen yaprak alarak salkımlarını açan üreticilerimiz olumsuz yönde etkilendi. Güneş yanıklarını sigorta kapsamıyor. Üreticilerimiz 22.00- 07.00 saatleri arasında sulama yapıp, potasyum takviyesi yaparak bir ölçüde zararı azaltabilirler. Sıcaklıklar etkisini kaybedinceye kadar kesinlikle gündüz bağ ve sulama işleri ile ilaçlama yapılmaması gerekir" diye konuştu.


#Üzüm
#Güneş
#Ali Rıza İçki
#Manisa
#Akhisar
8 yıl önce