|

Varil fiyatta tahterevalli

Ham petrol fiyatı dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında kaldı. Hafta başında Çin’deki sarsıntının bütün dünyada oluşturduğu büyük dalganın etkisiyle 43 dolar seviyesinin altına kadar gerileyen brent petrolün varil fiyatı, petrol stoklarındaki azalma ve ABD’de pozitif büyüme verileri sonrasında yüzde 9,5 yükseldi.

Yeni Şafak
04:00 - 29/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:36 - 28/08/2015 Cuma
Yeni Şafak

Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin'de büyümenin yavaşlaması ve borsasında yaşanan büyük çalkantının etkisiyle son yılların en düşük seviyesine gerileyen ham petrolün varil fiyatı, haftasın son iki işlem görününde ise dünyanın en büyüğü olan ABD ekonomisinin büyüme performansının etkisiyle hızlı bir çakış yaptı. Pazartesi günü 43 doların altını test eden brent petrolün varil fiyatı, önceki gün yüzde 9,5 artarak 2009 yılından bu yana en hızlı günlük yükselişini kaydetti.



ÇİN İLE ÇAKILDI


Brent petrolün varil fiyatı, hafta başında Çin kaynaklı büyüme endişelerinin piyasalarda yarattığı panik havası ile 42,2 dolara gerileyerek yaklaşık son 6,5 yılın en düşük seviyesini görmüştü. Sonraki iki günde ise Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) faizlerde ve zorunlu karşılıklarda indirime gitmesi ve piyasaya likidite enjekte etmesinin ardından toparlanma eğilimine girmişti.



ABD İLE ZIPLADI


Brent petrolün varil fiyatı, dün ABD'de beklentilerin üzerinde gelen 2. çeyrek büyüme verileri sonrasında yükselişini hızlandırdı ve 6 yılın en hızlı günlük artışını kaydetti. Çarşamba günkü kapanışa göre perşembe günü yüzde 9,45 artan Brent petrolün varil fiyatı günü de 47,54 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı dün ise 48,43 dolara kadar yükselmesi sonrasında 47,20 dolar seviyelerinde dengelenmeye çalıştı.



ENDİŞELER YATIŞTI


Analistler, çarşamba günü ABD'de açıklanan haftalık petrol stokları verisinin artış beklentilerine karşın 5,45 milyon varil azaldığına işaret ederek, ayrıca Çin Merkez Bankası'nın piyasaları destekleyici hamlelerinin küresel büyümeye ilişkin endişeleri yatıştırdığını kaydediyor. Tüm bunların Brent petrolün varil fiyatındaki hızlı yükselişe zemin hazırladığını vurgulayan analistler, ABD'de beklentilerin üzerinde gelen büyümenin ardından petrol fiyatlarında görülen yükselişin yatırımcıların stop-loss (zarar kes) emirlerinin devreye girmesiyle ivme kazandığını dile getiriyor.



Venezuela ve Rusya etkisi


Venezuela'nın mevcut petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurmak için önceki Rusya ile toplantı yaprak koordineli bir çalışma başlatmak istediğine ilişkin haberlerin de brent petrol fiyatlarındaki yükselişte etkili olduğuna işaret ediliyor. Fiyatın 47,5 doların üzerinde kalıcı olunması durumunda 51,0 doların direnç, 45,6 doların destek olarak takip edileceğini aktarıyor.


#Brent petrol
#Ham petrol fiyatı
#çin
9 yıl önce